15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
13°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Azbeszt méréssel minimalizálható az egészségügyi kockázat

Az építőanyagokhoz, tűzvédelmi szigetelő anyagokhoz, valamint palatetőkön korábban széleskörűen használt azbeszt egészségügyi kockázatot rejtő anyagként sajnos a mai napig jelen van az épületeinkben. Mindenképpen érdemes azbeszt méréssel elejét venni a problémáknak.

Egy alattomos veszélyforrás

Sokan nincsenek tisztában az azbeszt veszélyeivel, annak ellenére, hogy az korábban egy széles körben használt, főleg a 70-es 80-as években elterjedt szigetelőanyag volt. Mivel épphogy azokban az épületekben található meg, melyek sokszor manapság már felújításra, bontásra vannak ítélve, jelenléte elsősorban építőipari munkahelyi veszély, azonban érdemes belegondolni, hogy ez a veszélyes, káros anyag még mindig nagymértékben jelen van társasházakban is, de megtalálható akár régi építésű szállodákban, sportlétesítményekben, iskolákban, óvodákban is. Sokszor nem is gondolnánk és fel sem ötlik bennünk, hogy a lakóház, ahol élünk, milyen veszélyeket rejthet…

Az azbeszt veszélyei

Az azbeszt, ez az apró tűszerű kristályokból álló anyag aminek mikroszálait sokszor nem is észleljük a levegőben, a légutakba jutva megtapad, ezért veszélyes, egészségkárosító hatású, és többek közt akár gégerákot és tüdőrákot  is okozhat belélegzése.

Épületek bontása során mindenképpen, de akár csak kisebb felújítási munkáknál is érdemes azbeszt méréssel feltárni az anyag esetleges jelenlétét. Mivel az azbeszt szigetelés felismerése szakértelmet igényel (a hozzá nem értő, szakszerűtlen mentesítés pedig akár veszélyes is lehet, és a végén még többletköltségünk is származhat belőle), mindenképp érdemes szakértőre bízni a feladatot.

Megint eldugult a strang? A tető beázik, idén már negyedszer? Legyen szó régi lefolyócsövek cseréjéről, tetőfelújításról, vagy társasházunk szigetelésének korszerűsítéséről, netán csupán a régi alagsorunk, vagy garázsunk rendbetételéről, semmiképp sem érdemes egy szakszerű azbeszt mérést kihagyni a teendők listájáról mindannyiunk biztonsága érdekében, hiszen így megelőzhetjük a lakók, vendégeink, dolgozóink esetleges egészségkárosodását.

Az így megszerzett azbeszt biztonságos/mentes tanúsítvány pedig emeli lakóhelyünk színvonalát, cégünk/hotelünk/vendéglátóhelyünk biztonságtechnikai és zöld besorolását, ami nem csupán jó érzés, valamint biztonsággal tölt el minket, de manapság környezetvédelmi szempontból is kiemelten fontos kérdés.