13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Inulin, a legjobb szénhidrát

Mi ez az új csodaszénhidrát? Miért nem ismertük eddig? A válasz valójában egyszerű, ismertük, csak kevesebb hangsúlyt kapott korábban, főleg a legújabb kutatási eredményeknek köszönhető a népszerűsége.

Mi is pontosan tehát az inulin, és mi az emésztésben betöltött szerepe? Hogyan támogatja a fogyást? A cikkből kiderül!

Mi az az inulin?

Az inulin a szénhidrátok csoportjához tartozik, viszont tulajdonképpen növényi eredetű rost. Vízben oldódik, de a vékonybélben nem tud felszívódni. Ennek az az oka, hogy a fruktánok csoportjába tartozik, tehát fruktóz molekulákból épül fel, melyek specifikus módon kapcsolódnak egymáshoz. 

Így az inulin felszívódás hiányában végigvándorol az emésztőrendszeren, és végül a belekben, pontosabban a vastagbélben fejti ki a hatását. Emésztetlenségének köszönhetően prebiotikumként működik, tehát a probiotikumok tápanyagává válik. Pontosabban rövid szénláncú zsírsavakká válva táplálja a jó baktériumokat a bélben. Éppen ettől annyira hasznosak számunkra, hiszen a probiotikumok a patogén baktériumok legnagyobb ellenségei. 

Melyek a jó tulajdonságai?

Mivel ezek a vízben oldódó rostok a bélrendszeren áthaladva táplálják végül az említett, baktériumokat, ezért nagyon fontos szerepük van az immunvédelemben. Ugyanis az immunrendszer nagy része a bélben található, és pont ezek a fontos, patogén baktériumok ellen küzdő mikroorganizmusok a legfontosabb harcosai. 

Éppen ezért az immunrendszert védő baktériumok táplálékai, a rostok, az emészthetetlen rostok, valamint a prebiotikus szénhidrátok kifejezetten fontos tápanyagnak számítanak testünk, immunrendszerünk számára.

A kutatási eredmények szerint emellett a kalcium felszívódásában, sőt, a vércukor szabályozásában is komoly szerepük van mind a probiotikumoknak, mind az akként viselkedő inulinnak. 

Milyen élelmiszerekben található meg?

Az inulin megtalálható a hagymafélékben, főképpen a fokhagymában és a vöröshagymában. Articsókában, agávéban, valamint a kávéként fogyasztott cikóriában is. Legmagasabb inulintartalma a csicsókának van, így ennek a növénynek kifejezetten egészséges a fogyasztása.

Táplálékkiegészítőkben is megtalálható. Az activé FiberShake italporát a magas rosttartamáról ismerjük, de kevesen tudják, hogy inulin is van benne. 

Hogyan támogatja a fogyást?

Mivel az inulin a bélflóraegyensúly szabályozásában is segít, ezért nem csak immunrendszerünk erősítésében, hanem az emésztési panaszok mérséklésében vagy épp megszüntetésében, sőt, a testsúlykontrollban is segítségünkre lehet.

Ugyanis friss kutatási eredmények bizonyítják, hogy a változatos összetételű, de jó baktériumokban bővelkedő bélflóra a fogyás feltétele. 

Emellett azonban ez a hasznos szénhidrát nagyon alacsony kalóriatartalmú, viszont mivel vízben oldódik, sűrű, gélszerű masszává alakul a gyomorban, és ezzel jelentősen csökkenti az éhségérzetünket. Ezzel párhuzamosan az éhségérzetért felelős hormonok szintjét is csökkenti a szervezetben, fokozva a végső hatást, a sokáig tartó teltségérzetet.

Kétséges
Egészséges
Kétséges
Egészséges
Kétséges
Egészséges
Kétséges
Egészséges
További anyagok