14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A régi mobilod adatai illetéktelen kezekben? Légy körültekintő

Képzeld el a szituációt: megjelenik a jelenlegi készüléked egy mindent IS tudó verziója, vagy egy olyan, eddig sosem látott fejlesztés, melybe első látásra beleszeretsz. De lehet, hogy csak egy kissé korszerűbb telefonra váltanál a korosodó, megunt darab helyett. Mi a közös mindkét helyzetben? Hacsak meg nem tartod a régi mobilodat, mindenképp gondoskodnod kell arról, hogy a rajta szereplő adatok maradéktalanul eltűnjenek róla.

Egy felmérés szerint a magyarok több mint harmada valamilyen módon túlad régi készülékén, amikor szert tesz egy újabbra. Ilyenformán van, aki elajándékozza, eladja, de olyan is, aki egyszerűen a szemetesbe dobja. Bármelyik forgatókönyvet is választod, az adatok megsemmisítése több okból kifolyólag is kulcsfontosságú. 

De miért is? Tegyük fel, jóhiszeműen törlöd az adatokat. Egy ismerősöd vagy egy hirdetésre jelentkező megveszi a használt készülékedet. Előzőleg nem voltál elég körültekintő és mégis maradtak rajta fotók, videók, személyes adatok, netán jelszavak, sőt akár korábbi banki tranzakciók utáni bizalmas információk is. Akárhogy is, de bármely tartalom, amely illetéktelen kezekbe kerül, sérti a szellemi tulajdon, a pénzügyi és személyes biztonság, valamint a jó hírnév védelmét is. 

Ha eddig úgy hitted, hogy a törlés művelete elegendő, netán még a gyári beállítások visszaállításával vagy titkosítással is megfejelted a dolgot, akkor azt kell mondjuk, sajnos, ez nem minden. Az adatok törlés, illetve gyári visszaállítás során ugyanis nem tűnnek el, csupán az az útvonal, amely hozzájuk vezet. Érdemes tehát következő lépés gyanánt egy USB-kábel segítségével egy PC-hez vagy laptophoz csatlakoztatni a telefont, és megvizsgálni a még rajta maradt mappákat, fájlokat. A szoftveres adattörlés és adatfelülírás biztosítja a legjobb eredményt. 

A fentiek pedig különösen igazak az androidos készülékekre a Cambridge-i Egyetem egyik erre vonatkozó kutatása szerint. Tesztjeik során azzal a ténnyel szembesültek, hogy az általuk vizsgált, állítólag alapos megsemmisítésen átesett telefonokon is fellelhetőek voltak még üzenetek, jelszavak, és különböző applikációk által tárolt infók is. Továbbmegyünk: egy hozzáértő hacker számára a titkosítás feloldása sem jelent gondot, ugyanis a fájlok dekódoló kulcsát meglelve visszanyerheti az előzőleg megvédeni kívánt állományokat.

Nyilvánvaló, hogy nem lehet mindenki szakavatott a témában és szeretné adatait minden tekintetben biztonságban tudni. Éppen ezért, a biztonság kedvéért mindenképpen érdemes egy tapasztalt szakemberekből álló szervizt felkeresned, ahol készséggel átvizsgálják a régi készülékedet és segítenek maradéktalanul eltüntetni róla az esetlegesen rajta maradt adatokat. 

Amennyiben ezek után nem elajándékoznád régi mobilodat, hanem inkább jó áron értékesítenéd azt, egy adásvételre is szakosodott üzlet ebben is a rendelkezésedre áll, sőt, válogathatsz akár használt, akár új telefonjaik kínálatából is. 

Nem kell aggódnod, mert a használt mobiltelefonok viszonteladóinak is kulcsfontosságú, sőt kötelező az előírásoknak megfelelő adattörlési szolgáltatás. Ilyenformán az adásvétel során biztos lehetsz abban, hogy az állományaid nem kerülnek idegen kézbe, így semmilyen visszaéléstől nem kell tartanod, és vásárlóként is egészen bizonyos, hogy újjászületett készüléket foghatsz a kezedbe.