13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

A fájdalomcsillapítás természetes segítői a növények

Igaz ugyan, hogy a technika óriási fejlődésen ment át az utóbbi évtizedekben, azonban az emberek előszeretettel térnek vissza a természethez. Különösen így van ez a gyógyászatban. A szintetikus gyógyszerek mellett egyre gyakrabban keresünk természet adta megoldásokat panaszainkra.

Nagy népszerűségnek örvendenek a gyógynövényalapú kapszulák, a teák, az illóolajok. A közismert termékek mellett, mint például a kamilla vagy a levendula, kevésbé ismert növények is segítségünkre lehetnek. A kendernövényt például a világon széles körben alkalmazzák gyógyításra.

A kender összetevői

Amikor a kendernövény kerül szóba, nagyon sokan csupán az illegális drogra asszociálnak - tévesen. A kannabisznövénynek ugyanis csupán egy összetevője a THC, amely valóban nem engedélyezett szer. Emellett azonban a kendernek számos olyan alkotóeleme is van, amelyek jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre. Ráadásul a betegségek tüneteinek enyhítésén túl más egyébre is használható a kender. 

A rostjait évszázadok óta alkalmazzák textilek készítésére, sőt, papírgyártásra is alkalmas. Jól látható tehát, hogy igazán sokoldalú növényről van szó, ami a fenntarthatóság egyik alternatívája is lehet.

A kannabisz használata a gyógyításban

A kannabisz engedélyezése az egész világon szinte folyamatosan napirenden van. Ennek oka, hogy az összetevők különböző hatással lehetnek a testünkre. Az amerikai kutatók a kender CBD nevű alkotóelemét kezdték vizsgálni, csaknem tíz évvel ezelőtt. Az epilepsziás rohamokra gyakorolt hatását kutatták. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van az idegrendszerre és ezáltal a rohamokra a CBD. 

A kutatás eredménye nem várt sikereket hozott. Az enyhe epilepsziában szenvedők rohamai ritkultak, egyes alanyok esetében meg is szűntek. A súlyosabb betegek nagy rohamai szelídebb lefolyásúvá váltak, a gyakoriságuk mérséklődött. 

Természetes fájdalomcsillapítás

Nem csupán a súlyosabb betegségek kezelését egészíthetjük ki természetes gyógymódokkal. Köztudott, hogy a fokhagyma vagy épp a gyömbér gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Az utóbbi növény például gyomorbántalmak vagy a terhesség során fellépő émelygés ellen is bevethető. 

A méz antibakteriális hatása miatt régóta népszerű a népi gyógyászatban. A testünk különböző területein jelentkező fájdalmakat a Hemplux termékeivel is csillapíthatjuk. Ugyanis a kendernövény is rendelkezik fájdalomcsillapító hatással. Csak úgy, mint például a szegfűszeg, ami a fogfájást enyhítheti.

A természet ajándékai az immunrendszerünknek

A szervezetünk védekezőképességét is támogathatjuk naturális eredetű termékekkel. A kasvirág, más néven echinacea segít megelőzni a fertőzéseket. Csakúgy, mint a csipkebogyó, a kamillavirág vagy a már említett méz és gyömbér. A fokhagyma rendszeres fogyasztása ugyancsak támogatja a betegségekkel szembeni védekezést.