14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Milyen bőr alatti elváltozások léteznek?

A bőr alatt található, kitapintható csomók szinte bárhol kialakulhatnak a testünkön. Ezek a legtöbb esetben ártalmatlan elváltozások. Vegyük sorra a leggyakoribb bőr alatti csomókat, és nézzük, mit kell tennünk, ha ilyet észlelünk magunkon.

Melyek a leggyakoribb elváltozások?

Ha valamilyen elváltozást vagy csomót találunk a bőrünk alatt, orvoshoz kell fordulnunk ahhoz, hogy kizárhassuk a veszélyesebb daganatokat. A legtöbb esetben a különböző szervi ultrahangok segíthetnek a diagnózisban. Az érultrahang, a lágyrészek ultrahangja a leghatékonyabbak, persze az elváltozás helyétől függően.

Lipóma, a zsírcsomó

A lipóma zsírszövetből álló daganat. Innen is tudhatjuk, hogy jóindulatú. A bőr alatti zsírszövetekben alakul ki, gyakran a nyakon, lábakon, törzsön. Azonban előfordulhat, hogy izmokban, belső szervekben is létrejön egy-egy ilyen csomó.

A nagyobb méretű lipómák kemény tapintásúak, és látványosan kidudorodnak a bőr alól. Szerencsére komoly gondot nem okozhatnak. Arra kell figyelnünk, hogy egy-egy nagyobbra növekedett zsírcsomó nyomhatja az idegeket, esetleg idővel az izmokat. 

Limfóma, a nyirokrendszer betegsége

A limfóma a nyirokrendszer daganatos, rákos megbetegedését jelenti. A limfociták kezdenek el ebben az esetben kontroll nélkül növekedni. Az esetek 60-70%-ában a nyirokcsomóban gyűlnek össze a limfociták, ekkor okoznak látványosabb duzzanatot, szövetelváltozást. 

Eleinte fájdalmatlan nyirokcsomó-duzzanatot tapasztalhatunk, ilyenkor még nem okoz panaszt az elváltozás, ezért ártalmatlannak tűnik. Kialakulásának oka ismeretlen, de bizonyos vírusok és bakteriális fertőzések néhány tudós szerint hajlamosító tényezőként kezelhető. Ilyen a HIV, a Herpesz vagy az EVB.

Atheroma, azaz faggyúmirigy-daganat

Az atheroma jóindulatú elváltozás. Arról lehet felismerni, hogy közvetlenül a bőr alatt található, és tokkal is rendelkezik. Azért alakul ki, mert a faggyúmirigyek kivezetőcsöve eltömődik, és a kásás állagú faggyú összegyűlik. 

Az atheroma cseresznye- vagy dióméretű daganat. Akkor okozhat gondot, ha elfertőződik, ekkor váladékozhat, tályoggá alakulhat, ilyenkor érdemes kimetszeni. 

Nyirokcsomó-megnagyobbodás

A nyirokcsomó megnagyobbodása, duzzanata többféle betegségre utalhat. Fertőzések következtében jóindulatú daganatok alakulnak ki, de vannak olyan esetek, amikor daganatos megbetegedés következményei. 

A nyirokcsomó-duzzanatok hátterében az áll, hogy funkciójuknak köszönhetően a nyirokcsomók szűrik ki a nyirokerekből a kórokozókat, illetve az idegen anyagokat. Ezért dagadnak meg a nyirokcsomók gyulladásos betegségek lefolyása során. 

Szarkóma

A szarkóma a kötőszövetben kialakuló rákfajta. A legtöbb esetben a karban, annak izmaiban, inaiban, idegeiben vagy porcaiban alakulnak ki. A rosszindulatú lágyrészdagantnak is nevezett szarkóma szinte bárhonnan indulhat a testben. Jelenléte nagyon változatos tünetekkel jár.