14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
14°
Holnapután
18°
Kedd
16°
2024.03.02. szombat, Lujza
filter.hu filter.hu

Milyen kirakójátékot válasszunk gyermekünknek?

A kirakózás az egyik legkedveltebb játék gyerekkorban. Az apró részekből összeálló kép igazi sikerélményt jelent a gyerkőcöknek. De milyen kirakók vannak, és milyet válasszunk gyermekünknek?

A kirakójátékok előnyei

Az első kirakó Nagy-Britanniában készült, amikor is egy angol térképész a szigetország térképét darabolta fel kicsi darabokra oktatási céllal. Később népszerű játék lett a puzzle, először a gyerekek, majd a felnőttek körében is. Mindez nem véletlen, ugyanis a kirakózás hatékonyan fejleszti a kézügyességet, a szem-kéz koordinációt és a logikát is. Azonban ezenkívül jó hatással van a türelem és a kitartás fejlődésére is, ezért előnyös a felnőttek számára is ez a játék.

További előnye a puzzle-nek, hogy sikerélményt ad: egy-egy kép kirakását követően jóleső érzéssel tölt el minket az, hogy nem adtuk fel, minden apró részlet a helyére került. A gyerekek azért is szeretik még a kirakózást, mert ez lehet közös tevékenység is, mely összehozza a családot. Közben van lehetőség beszélgetésre is.

Milyen kirakót válasszunk?

A gyermekeknek szánt kirakók vásárlása előtt vegyük figyelembe csemeténk életkorát, majd gondoljuk át, milyen témakör érdekli őt leginkább. A 2 éveseknek még nagyobb méretű, alig pár darabos puzzle-t válasszunk, de nagyon jók a fogantyús kirakók is. Óvodáskorban már választhatunk mesefigurás, állatos vagy járműves kirakót. A lányok kedvelik a rózsaszín, unikornisos, hercegnős témákat, míg a fiúk a robotos, dinoszauruszos, kalózos változatokért vannak oda.

A képek ne legyenek túl részletesek, és maga a kirakó körülbelül 50 részből álljon! A Compaya társasjáték és puzzle boltban online is rendelhetünk e kritériumoknak megfelelő, 3-4 éveseknek való kirakókat, papír- és fémdobozos kivitelt is. Sőt, olyat is találunk náluk, melyhez kisebb ajándékokat, mese- vagy állatfigurákat is csomagolt a gyártó. A nagyobb korosztálynak persze már választható a részletgazdagabb kidolgozású, 100 darabos puzzle is, amely a természetből vett témákat ábrázol.

Különleges kirakók

A hagyományos kirakókon kívül ma már számos modern puzzle is létezik. Vannak például kétoldalas kirakók, amelyek még jobban megnehezítik a kép létrehozását, ilyenkor ugyanis nagyon oda kell figyelni, melyik felét használjuk fel. Ismertek még a 3D-s puzzle-ök is, amelyek összeállításához nagyon ügyes kéz kell, így ezt már inkább a kisiskolás korosztálynak javasoljuk. Ezek a kirakók fejlesztik igazán a finommotorikus mozgást!

Ha elkészült a remekmű, akkor azt dekorációként is felhasználhatjuk a gyerekszobában, akár gyűjteni is lehet őket. A különleges kirakók közt említést érdemelnek még a mágneses tornyok, ahol korongok egymásra helyezéséből kell képet alkotni. Mindez valóban fejlesztő hatású! A kirakózás lényege a játék, ami tanulás is egyben.

 

Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok