20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

A munkaerő bővülésével számolnak a hazai munkáltatók

A 2021-es év harmadik negyedévében felpörög a létszámbővítés a hazai cégeknél – ezt jelzi előre a ManpowerGroup. Mint írják, a következő negyedévben a hazai munkáltatók 12 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét, igaz, 4 százalék csökkentést tervez. Megjegyzik, ennél nagyobb optimizmusra utoljára 2019 első negyedévében volt példa.

A koronavírus-világjárvány több szempontból is igen jelentős rugalmasságra kényszerítette a vállalatokat. Nem jelentett kivételt ez alól a munkavégzés módja sem. Ugyanakkor a személyzeti vállalat felmérésében részt vevő hazai cégek 82 százaléka azt tervezi, hogy a következő 6-12 hónapban az alkalmazottak teljes munkaidőben visszatérnek a munkahelyükre. 8 százalékuk heti 1 vagy 2 napot engedélyezné a home office munkavégzést, ennél gyakoribb irodán kívüli munkát csupán 10 százalékuk tart megvalósíthatónak. Kérdés, mit szólnak a munkavállalók, akik egyre inkább hozzászoktak az otthoni munkavégzés előnyeihez, például ahhoz, hogy bármikor hódolhattak online szerencsejáték szenvedélyüknek, így akár a zetcasino oldalán is kockára tehették szerencséjüket.

A nagy- és kiskereskedelemben, a pénzügyi és az üzleti szolgáltatások területén is átlag feletti a munkáltatók várakozása

A ManpowerGroup Munkaerőpiaci Előrejelzéséhez a világ 43 országában, összesen 45 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését. Magyarországon a munkáltatók 607 fős reprezentatív mintáját kérdezték meg a harmadik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról. Az előrejelzés +8 százalékos nettó értéke 6 százalékponttal haladja meg az előző negyedévre vonatkozó +2 százalékos szintet (egy évvel korábban pedig az előrejelzés -6 százalékon állt). A létszámbővítési mutató egy átlagos mérték, az egyes szektorok között jelentős különbség fedezhető fel: a legnagyobb felfutást attól a szektortól várják, amely az elmúlt egy-másfél év során a legnagyobb visszaesést szenvedte el, ez 17 százalékkal az étterem-vendéglátás. De a nagy- és kiskereskedelemben, illetve a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén is átlag feletti (11%) a munkáltatók várakozása. A gyártás területén átlag körüli a tervezett növekedés, viszont az építőiparban csak 3 százaléknyi bővülést várnak a szereplők.

A friss adatok azt mutatják, hogy a cégek a koronavírus-járvány utáni gazdasági kihívásokra, a várható konjunktúra igényeinek kielégítésére készülnek. Fehér Tamás, a ManpowerGroup ügyvezető igazgatója szerint a védőoltások széles körű alkalmazása nyomán kevés esélye maradt egy jelentősebb fertőzési hullám kialakulásának, ami nagyban erősíti az optimista várakozásokat.

Minden régióban egységesen létszámnövekedést vetítenek előre a szakemberek

Magyarország régióit vizsgálva jelentős eltérések tapasztalhatók, de szerencsére valamennyi régióban egységesen létszámnövekedést vetítenek előre a szakemberek. A Közép-Magyarországi Régióban (18%) és Budapesten (11%) várják a legszélesebb körű létszámbővülést, de Észak-Magyarországon is 10 százalékos a növekedési kilátás. A legvisszafogottabb várakozásokat a Dél-Alföldön (3%) és Nyugat-Magyarországon (2%) mérték a felmérés készítői.