9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
17°
Szombat
18°
2022.09.28. szerda, Vencel
filter.hu filter.hu

Mitől függhet a házi vízmű ára?

Természetesen a házi vízmű ár nagyban függ attól, hogy milyen igényeknek szeretnénk megfelelni, hiszen nem mindegy mihez kell megfelelő víznyomást biztosítani. Sokan alternatívaként víztározóból vagy kútból nyerik a vizet, erre a célra különböző szivattyúkat vagy házi vízművet használnak. Ahhoz, hogy jobban fel tudjuk mérni a követelményeket, fontos tudni, hogyan működik. Ezért a következő cikkben leírjuk, hogyan működik egy házi vízmű. Először is, több összetevőből állnak: szivattyú, nyomástartály és a szivattyú vezérlése.

 

A membrános nyomástartó edény, avagy a hidrofor tartály

A szivattyú a vizet egy nyomástartó edénybe szállítja. Ez két részre van osztva, amiket egy rugalmas membrán választ el egymástól. A zárt oldalon a kamrát gázzal, például nitrogénnel vagy oxigénnel töltik meg, a másik kamrát pedig vízzel való feltöltésre használják. A hidrofor tartály mérete is befolyásolja a házi vízmű ár alakulását.

A nyomáskapcsoló működési elve

Ha a szivattyú vizet pumpál az edénybe, a membrán a keletkező nyomás hatására kitágul a gázzal töltött kamra felé. Itt mérik a nyomást. Ha egy bizonyos túlnyomást (például 4 bar) mérnek, a szivattyú kikapcsol. Ha ekkor vizet veszünk a csőrendszerből, a membrán is vissza mozdulhat a vízkamra felé. A szivattyú bekapcsolása hatására a gázban lévő nyomás csökken. Ha elér egy bizonyos minimális nyomást, 1,5-2 bar között, a nyomáskapcsoló újra bekapcsolja a szivattyút. Ez biztosítja, hogy egy bizonyos nyomás tartományon belül mindig elegendő víz álljon rendelkezésre, amelyet ki lehet nyerni a rendszerből.

További különlegesség, hogy a nyomáskapcsolót kiváltó minimális és maximális nyomás manuálisan is beállítható. Ez azt jelenti, hogy a nyomást pontosan az Ön igényeihez igazíthatja. A kevésbé jó minőségű nyomáskapcsolók könnyedén meghibásodhatnak. A házi vízmű árak esetében azonban nem olyan egyszerű a dolgunk, mint gondolnánk. A drágább, jobb minőségűnek is megvan a hátulütője. Ezekkel az a baj, ha tönkremennek, olyan drága hozzájuk az alkatrész, hogy abból a pénzből gyengébb minőségű, de legalább új nyomáskapcsolót vásárolhatunk.

Vannak még olyan „extra kinézetű” burkolatot kapó vízművek, amelyeknek igazából semmi funkciója nincsen, sőt, csak a felszerelésben jelenthetnek akadályt. Amennyiben saját magunk szeretnénk összeállítani a vízművet, érdemes a középkategóriás alkatrészekből megtenni ezt. A házi vízmű árát tekintve szintén elégedjünk meg a közepes árkategóriába esőkkel, nem minden esetben kell a legdrágábbakat beszerezni.