9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
17°
Szombat
18°
2022.09.28. szerda, Vencel
filter.hu filter.hu

2021 egyik legjobb befektetése: a Tesla részvény

A Tesla napjaink egyik fő autóipari vállalkozása. Az elmúlt években ugyanakkor sok kritika érte a pénzügyi hátterét, a cég veszteségesen működött. Ez a tőzsdén sem festett túl pozitív képet róluk a jövőt illetően. A világ azóta nagyot fordult, a Tesla részvény vásárlása pedig 2021-ben az egyik legjobb üzleti döntés a tőzsdén.

A Tesla üzleti növekedése

Mielőtt részvényt vásárolunk, a nulladik lépés, hogy megismerjük az adott céget. Ahhoz, hogy hosszú távon is jó döntést hozzunk, meg kell ismernünk a pénzügyi hátteret, a részvény történetét és a piacot egyaránt. Az iO Charts oldalán napi szinten tájékozódhatunk az aktualitásokról. A Tesláról kijelenthető, hogy nagyot léptek előre az elmúlt időszakban és már a tőzsdén is számolni kell velük.

A Tesla az elektromos autózás jelképeként tört be a piacra. A cég “közelebb” hozta az emberekhez a jövőt és bebizonyította, hogyan lehet gyors, vonzó és biztonságos autót gyártani elektromos meghajtással. Az önvezető technológiát illetően szintén piacvezetővé vált. A kezdetek viszont nem indultak zökkenőmentesen és a vállalat aligha tartana ma ott ahol, ha az élén nem egy bizonyos Elon Musk állna. Az “őrült zseni” ugyanis egy percre sem hátrált ki és addig “ütötte a vasat”, amíg el nem indult az üzleti növekedés

A Tesla részvény 2010-ben mutatkozott be a New York-i tőzsdén. Tette ezt úgy, hogy 2003 és 2010 között 300 milliós veszteséggel bírt. De miért bíztak mégis annyian ebben a gazdaságilag rossz helyzetben lévő, napról napra túlélő vállalatban? Az egyik fő ok alighanem maga Musk személye, aki korábban (és azóta is) több üzleti sikert és víziót megvalósított (pl. PayPal, SpaceX) és vett részt forradalmi ötletek megalkotásában. A mesterterv lényegében a következő volt:

  • építeni egy sportkocsit,
  • megfizethetővé és vonzóvá tenni,
  • tartani a környezettudatos szemléletet.

Mára kijelenthetjük, a legtöbb szempont megvalósult, habár az olcsó, megfizethető népautó még alighanem várat magára pár évet Magyarországon. Az viszont biztos, hogy az üzleti növekedés megtörtént és 2021-re a Tesla a piacon is értékessé vált. A tőzsdén az elmúlt évtizedben nagyobbat ugrottak részvényei, mint például az Apple vagy az Amazon vállalatának.

A Tesla részvény alakulása és árfolyama 2021-ben

Miután megbizonyosodtunk róla, hogy azonosulni tudunk az adott céggel vagy legalább hosszú távon profitot várunk a részvénytől, jöhet maga a részvényvásárlás. A tőzsdén azonban nemcsak nagyot nyerni, hanem nagyot bukni is lehet, függetlenül attól, hogy pillanatnyilag jól áll a részvény. Ezért fontos, hogy a teljes képet megvizsgáljuk és lássuk, mi történt a céggel az elmúlt években, ezáltal mi várható a jövőben. A Tesla részvény esetében viszont nagy ugrás volt tapasztalható és aligha mostanában indul el a visszaesés.

Hogy ezek a kijelentések ne csak üres beszédnek tűnjenek, nézzük meg a számokat és az adatokat. A TESLA részvény értéke 2021 augusztusában több mint 700 dollár, ami forintban megközelítőleg 210 ezer forintot jelent. Ha megvizsgáljuk az elmúlt egy évet, akkor a részvény jól láthatóan ezen a 700 dolláros átlagos árfolyamon mozog.

Mit hoz a jövő?

Kijelenthető tehát, hogy a Tesla részvény az elmúlt évtized egyik, ha nem a legsikeresebbje. Legalábbis ha azt vizsgáljuk, meddig jutott el tíz év alatt. Elon Musk vagyona pedig tovább gyarapodott, így már ott van a világ leggazdagabbjai között. A jövő több mint biztató. Elég, ha megnézzük a cég fejlődését vagy a részvények alakulását. Habár sokan kételkedtek, jelenleg úgy áll a zászló, hogy a Tesla valóban forradalmasíthatja az autóipart, ezért nagy növekedés előtt áll. A gigagyárak épülnek és épülnek, például már Európában, Berlin mellett is. Magyarországon pedig szintén vásárolhatunk autót, jelenleg három típus közül választhatunk:

  • Model 3
  • Model S
  • Model X

Ami a következő éveket illeti, a cég folyamatosan tör előre és újabb modelleket gyárt. Nemcsak személygépkocsik, hanem elektromos kamionok is készülnek és kerülnek piacra, de a Cybertruck is felsorolható az innovatív termékek palettáján. A “hagyományos” Teslák gyártása során pedig az egyik fő terv, hogy hosszú távon megfizethető termékké és ezáltal népautóvá váljanak.

Az biztos, hogy a részvényvásárlás sosem kockázatmentes, ezért óvatosnak kell lenni. Másrészt mindig meg lehet nevezni olyan vállalatot, amely ígéretesnek tűnik a tőzsdén. Ahogyan jelenleg a Tesla részvényt is. 

Összegzés

A Tesla fejlődése meghatározza az egész autóipart, a vezérigazgató pedig egy-egy Twitter poszttal képes teljes káoszt okozni a tőzsdén. Emellett egyéb projekteken is munkálkodik, így például az űrutazásban is reformra készül. Elon Musk és a Tesla jó befektetés a tőzsdén, elég erről megkérdezni azokat, akik pár évvel ezelőtt fektettek be a cég részvényeibe és nagyot kaszáltak.

Képek forrása: Pexels, iO Charts