20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Honnan tudod, hogy eljött a pályaváltás ideje?

A pályamódosítás – a pár évtizeddel ezelőtti szemlélettel szöges ellentétben – ma már nemcsak hogy nem számít bűnnek, hanem egyenesen ajánlatos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy félévente-évente kéne egyik munkahelyről a másikra ugrálni, és főleg nem egyik szakmából a másikba. Nézzük hát, mikor indokolt valóban a szakmaváltás.

Belső igény a szakmaváltásra

Kezdjük a pozitívabb forgatókönyvvel: ha folyamatosan ott motoszkál benned egy ötlet, egy konkrét terv vagy mindössze egy körvonalazatlan vágy, ami másfelé húz, miközben a jelenlegi munkád egyre kevésbé hoz izgalomba, az elég biztos jele annak, hogy lassan itt az ideje a pályamódosításnak. Minél kézzelfoghatóbb ez az elképzelés, annál közelebb vagy a megvalósításhoz – talán már csak pontosítani kell a dolgokat, kicsit számolni-tervezni, aztán egy nagy lendületet venni, és belevágni!

Azonban olyan is van (de még milyen gyakran!), hogy csak egy megfoghatatlan vágy van az emberben valami másra. Egy érzés, hogy már nem elég érdekes, nem motiváló, amit csinálsz. Vagy mert soha nem is volt az igazán, vagy az évek alatt vált unalmassá, akár azért, mert közben mi magunk változtunk. Bármi is az ok, ezen a helyzeten változtatni kell! Talán elég az adott munkakörön belül új kihívásokat keresni: változtatni bizonyos dolgokon, részfeladatokat átvállalni, esetleg másik pozícióba átmenni, vagy szakmailag képezni magunkat.

Ha ezek a megoldások sem segítenek, vagy nincs rájuk lehetőség, akkor mindenképpen itt az ideje elgondolkodni a pályamódosításon. A munkapszichológiai kutatások is alátámasztják, hogy 5-7 évente ajánlatos munkahelyet váltani, mert különben nagyon nagy a kiégés, de legalábbis a motiváció elvesztésének veszélye.

Kényszerítő jelek a pályaváltásra

Ha sikerült évekig benne ragadnunk egy olyan munkahelyi szituációban, ami már régen nem jó nekünk, ráadásul esetleg rendkívül stresszes is, akkor ha magunk nem állunk meg elgondolkodni és időben lépni, előbb-utóbb rákényszerítenek a burnout szindróma jelei.

Pszichés tünetek:

 • érdektelenség a munka és a kollégák iránt
 • ingerlékenység, feszültség
 • szorongás, alkalmatlanságérzés
 • állandó stressz, képtelenség a lazításra
 • depresszív jelek: kilátástalanságérzés, nyomott hangulat
 • utál vagy retteg munkába járni

Testi tünetek:

 • állandósult kimerültségérzés
 • magas vérnyomás
 • álmatlanság
 • szívtáji nyomás vagy szúró érzés
 • gyakori fejfájás
 • gyomorpanaszok

Ha ezek közül több is tartósan fennáll, az erőteljes jelzés arra vonatkozóan, hogy jó úton haladunk a burnout szindróma felé, de legalábbis hogy itt az ideje a pályaváltásnak.

Mi a teendő?

A teljes kiégést megelőzendő, ha nincsen konkrét elképzelésünk a továbblépésről, fel kell térképeznünk a lehetőségeinket. Ha te is ebben a cipőben jársz, vedd számba, milyen dolgokkal foglalkozol szívesen, mihez van érzéked, mire van képesítésed és milyen elvárásaid vannak egy optimális munkahellyel kapcsolatban.

Priorizáld is a számodra fontos szempontokat (jó kereseti lehetőség, közel legyen, fix vagy épp rugalmas munkaidő, szakmai kihívás, új szakterület, jó csapat, home office stb.). Amennyiben a magas fizetés és a könnyű elhelyezkedés a fő cél, akkor mindenképpen a hiányszakmák között kell keresgélni – manapság egyértelműen ilyenek a különböző informatikai munkakörök. Junior programozóként például könnyen el lehet indulni és aztán gyorsan előrejutni a szakmai létrán.

Osszuk meg és beszéljük át ötleteinket a partnerünkkel, közeli barátainkkal, akik segíthetnek tisztázni, merre célszerű továbbindulni. Ha pedig nagyon elakadnánk akár a célokat, akár az odavezető utat illetően, érdemes lehet coach segítségét igénybe venni, aki ugyan helyettünk nem fogja kitalálni a tutit (meglépni meg aztán főleg nem), de hatékony eszközökkel segít végig egy új hivatás megtalálásának a folyamatán.

Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
További anyagok