9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
17°
Szombat
18°
2022.09.28. szerda, Vencel
filter.hu filter.hu

Mikor ne halogassuk a kerítés cseréjét?

Egy családi házban nincs olyan, hogy ne lenne valami tennivaló, hiszen mindig lehet valamit pakolni, átrendezni, felújítani, karbantartani… Ezek közül némelyeket szeretünk addig halogatni, amíg csak lehet, ha viszont a kerítésünk van rossz állapotban, azt az alábbi esetekben semmiképp sem érdemes félvállról venni:

Ha elcsúfítja az összképet

Még a legszebb ház és udvar látványát is tönkre tudja tenni egy düledező, hiányos, korhadt vagy csak jól láthatóan gondozatlan kerítés. Az utcán elhaladó járókelők és a hozzánk érkező látogatók a portánkon az elsők közt a kerítést pillantják meg, és ha már ez sem túl bizalomgerjesztő, akkor máris oda a kedvező első benyomás. 

A kerítésnek tehát az esztétikai funkciója sem elhanyagolható, ezért ha már kikezdte az idő vasfoga, akkor minél előbb újítsuk fel vagy cseréljük le. A fakerítéseknél ezt akár 1-2 évente is meg kell tennünk, hiszen a falécek gyorsan korhadásnak indulnak. 

Ha a deszkák már menthetetlenek, akkor az újabb faanyag vásárlása helyett válasszuk inkább a gondozásmentes Nívó kerítést, amit nem szükséges karbantartani, hiszen a fa és alumínium elemek olyan speciális bevonatot kaptak, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak. Az így készült kerítés még 10 év múltán is olyan szépen mutat majd, mintha csak épp tegnap készült volna. 

A kínálatban hamarosan fellelhetőek lesznek a 3 és 5 cm széles lécek is, amelyek a következő években nagyon trendiek lesznek, így új kerítésünk nem csak mutatós, hanem egyben “divatos” is lesz. 

Ha már nem nyújt kellő biztonságot

Ne feledjük, hogy egy megfelelő kerítés nem csak jól mutat, hanem megvédi udvarunkat az illetéktelen behatolóktól. Itt nem csak a betörőkre gondoltunk, hanem az olyan ártalmatlan, de bosszantó “látogatókra” is, mint például a kíváncsi kóbor kutyák, a privát szférát nem tisztelő szomszédok, vagy a környéken játszó gyerekek, akik szemet vetettek a kertben álló, terméstől roskadozó gyümölcsfára. 

Őket egy masszív kerítés nagyszerűen visszatarthatja, viszont ha nincs, vagy túlságosan romos, az szinte csalogatóan hat. Jelöljük ki egyértelműen, hogy hol húzódik a telekhatár, és egy stabil kerítéssel, valamint zárt kapuval tegyük egyértelművé, hogy a hívatlan vendégeket nem látjuk szívesen. 

Ha balesetveszélyessé válik

Ha gyermekünk vagy kutyánk van, akkor még inkább figyeljünk oda arra, hogy a kerítés szerkezetileg kifogástalan állapotban legyen, különben csúnya baleset lehet a vége. Képzeljük el, hogy a gyerek felmászik rá, és egy kiálló fa- vagy vasdarabbal megsebesíti magát, de ugyanez a veszély a kutyára is leselkedik, ha például egy utcán sétáló macska vagy járókelő miatt hevesebben közelíti meg a kerítést.

Ezenfelül a nagyobb viharok is jelentős kárt tudnak tenni az omladozó kerítésben, ha például egy-egy erősebb széllökés letöri a deszkákat, vagy a kerítéstábla rádől az autóra, kerti bútorokra, virágágyásra. Ne várjuk meg, amíg megtörténik a baj, hanem minél előbb ejtsük meg a kerítés cseréjét.