0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Biztos tippek a jó laptop vagy PC választáshoz

A mai világban már életünk szerves része a számítógép. Gyakorlatilag nélkülözhetetlenné váltak, és el sem tudjuk képzelni nélküle napjainkat. Mi történik azonban, ha ezek a fontos gépek cserben hagynak minket? Mit kell tudni ahhoz, hogy biztosan jó vásárt csinálj, ha le kell cserélned számítógépedet? Most megtudhatod.

Milyen célból használod?

Az első és legfontosabb, amit meg kell határoznod egy új számítógép vásárlásánál, hogy milyen célra szeretnéd használni? Más gépre van szükség, ha a nagyszüleidnek veszel gépet, megint másra, ha gyermekednek. Más kategóriák a komoly „munkagépek” vagy éppen a gamer PC-k is.

Fontos tényező a pénz is, jó meghatároznod előre, hogy milyen keretek között mozogsz. Ezzel jócskán le tudod szűkíteni a kört és könnyebben választhatsz. Ha teheted, válaszd a minőséget, azaz szavazz a drágább darabra. Könnyen megbánhatod a spórolás mellett hozott döntésedet, amikor nem haladsz a dolgoddal, mert számítógéped nem bírja a tempódat.

Mamának, papának

Az egyszerűbb feladatokhoz, internetezéshez bőven elegendő egy alapmodell is. Ez elbírja a YouTube videókat, a közösségi média felületeket és az irodai programokat. Jól jöhet akár a kapcsolattartásra is, ha a nagyszülők már annyira otthon vannak a számtech világban, hogy felhívjanak Skype-on. Egy i3-as, 8 gigabájt DDR3 RAM-os gép ki tudja szolgálni ezt az igényt.

A furbify kínálatában komplett számítógépeket találhatsz ellenőrzött minőségben, garanciával. Ha egy ilyet választasz, a gép beüzemelésén kívül semmi más dolgod nem lesz.

Munkavégzéshez jó gép kell

Amikor már több dolgot is futtatsz egyszerre, az Office mellett más programokat is használsz, már szükséged lehet egy erősebb gépre is. A Photoshop, AutoCad és egyéb tervező-, szerkesztőprogramok már nagyobb teljesítményt követelnek meg. Itt már ügyelni kell a megfelelő tárhelyre is, hiszen észrevétlenül gyűlnek a gigabájtok. Az sem mindegy, hol akarod használni. Ipari környezetben, műhelyben való használathoz például válassz strapabíró borítású gépet.

Gaming PC a játék szerelmeseinek

Ahhoz, hogy kövesd a trendeket és mindig kipróbálhasd a legújabb játékokat, nem számíthatsz olcsó mulatságra. A gaming gépek a legkomolyabbak a piacon, így egyben a legdrágábbak is. A jó, sőt, kifogástalan játékélmény megköveteli a legerősebb alkatrészeket. Szükség van gyorsaságra, megfelelő vizuális hatásokra, nagy tárhelyre. Ezeket gyakran meg kell támogatni megfelelő hűtéssel is. Itt már az i5-ös processzor az alap, a gyorsaságért elkél az SSD és a legalább 8 gigabájt DDR3-as RAM.

Ha vannak kiszemelt játékaid, hasznos lehet előre tájékozódnod a minimális és ajánlott gépigényről. Ennek tudatában is válogathatsz a gépek között.