13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Méhpempő, a szellemi és a fizikai jóllét segítője

Méhpempővel a mentális egészségért? Igen, lehetséges! Számos egészségügyi előnyét tekintve a méhek táplálására is szolgáló anyag - gyakorlatilag - nem csak a fizikai, de a szellemi állóképességre is jótékonyan hat.

Pár lényeges pontban összefoglalva láthatjuk, hogy jól járunk, ha nem csak a méz, hanem egyéb, méhek által előállított produktumot is fogyasztunk. 

A méhpempő fogyasztásával a szellemi frisseségért

A méhpempő nem csak a méhvilág számára tartogat hasznos tápanyagokat, az embereknek is nagyon egészséges a fogyasztása: a benne lévő tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek nem csak a szervezet fizikai működését javítják, hanem az agyi működést is rendkívüli módon energetizálják. A méhpempő acetilkolin vegyületet tartalmaz, ami kifejezetten segíti az agy és az idegrendszer működését azáltal, hogy a neurotranszmittereknek és a neurohormonok hírvivő képességének sebességére hatással vannak.

Az agy működésének sebességén túl a méhpempő a memória megőrzésére is kedvezően hat. A méhek által előállított csodaszer a B-vitamin és más hormonok által az emlékezőképesség hosszú távú fenntartást is segíti, amit az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások is bizonyítottak. A méhpempő és a kevésbé ismert, de a Bodó Méhészet boltjában szintén megvásárolható méhkenyér összetétele sokban hasonlít egymásra, mindkét anyag rendkívüli módon támogatja az emberi szervezet egészségét, illetve jelentős antioxidáns tartalommal rendelkezik.

Ez igaz? A méhpempő segít a mentális egyensúly megtartásában?

A méhpempő magas antioxidáns tartalma miatt képes a sejtek öregedési folyamatát lassítani, és ez igaz az agyban lévő sejtekre is. Több Alzheimer-kutatás eredményeként jutottak a szakemberek arra, hogy a méhpempő fogyasztásával sokat lehet tenni a szellemi egészségért. Sőt, egyben a kognitív fejlődésért is. 

A kutatások eredményének híre a méhpempő elterjedtebb alkalmazását eredményezte az emberek körében. Manapság már számos gyógyhatású készítmény származik ebből a nemes anyagból, de érdemes a méhpempőt szinte természetes állapotában beszerezni, mert abban az állapotában őrzi meg leginkább a benne lévő nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb jótékony beltartalom hatását.

A méhpempő a rengeteg összetevő mellett egyszerre tartalmaz magnéziumot és szelént is, amely anyagok segítik a stresszes és nyugtalan időszakokat átvészelni, és ezzel hozzájárulnak a mentális kiegyensúlyozottság érzésének biztosításához.

10-HDA sav, amitől a méhpempő annyira “szuper”

Azok, akik egészségük érdekében a méhpempő fogyasztása mellett teszik le a voksukat, biztosan találkoztak már a méhpempőben megtalálható összetevővel, a 10-HDA sav nevével.

Ez az az anyag, amely természetes antioxidánsként és antibiotikumként, vírusölőként kifejti az emberi szervezetre a kiegyensúlyozó, szabályozó funkcióját. Ez az az anyag, amely minél nagyobb százalékban van jelen a “szuper anyagban”, annál erősebben tud hatni szervezetünkre is. Amennyiben a méhpempőt minél természetesebb állapotában fogyasztjuk, a 10-HDA sav anyagot is annál nagyobb arányban visszük be szervezetünkbe.