6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Bakancslistás úti célok, amiket az életben egyszer látni kell

Mik azok a helyek, ahova a legtöbben szívesen utaznának?

Ugyan minden évben megjelenik a világ egyik legnépszerűbb útikönyvének aktuális toplistája azokról a helyekről, ahova adott évben érdemes ellátogatni, azért akadnak olyan országok, városok, látnivalók is, amiket a világ lakóinak nagyobbik része legalább egyszer megnézne az élete folyamán bármiféle listától függetlenül. Ilyenkor következik a pénztárcánk méregetése, illetve annak a mérlegelése, hogy milyen lehetőségeink vannak utazni. Ha mindezeket a kérdéseket félretehetnénk, hova utaznánk, ha bárhova utazhatnánk?

Az ókori világ hét csodája közül ma már csak egyetlen épület áll, a Kheopsz piramis, avagy a gízai piramisok legnagyobbika. Ennek nyomán épült a francia kultúra egyik jelképe, a Louvre előtt álló üvegpiramis is, de a nyerőgép játékok hazájának számító Las Vegas egyik jelképe, a Luxor hotel is. Ugyan 2007.07.07-én kihirdették a világ hét új csodáját, amik a 2000 előtt épült, emberi kéz alkotta épületek közül kerültek ki, ezt a listát az UNESCO sem veszi figyelembe, éppúgy – ahogy nem meglepő módon – Egyiptom szívébe sem lopta be magát.

Váratlan utazás

Ki gondolná, hogy éppen egy ipari vasúti szakasz rejt olyan különleges látnivalót Ukrajnában, hogy a róla készült fényképeket megpillantva, azonnal úgy érezzük, indulnunk kell? Mi magunk sem, mégis így van. A Szerelem alagútja nem csak egy könnyűzenei klasszikus, hanem egy a Klevan városától nem messze található, természet, egészen pontosan a fák lombja alkotta látnivaló, ami valóságos zarándokhelyévé vált a szerelmeseknek.

Ha már a romantikánál tartunk, Franciaországban az Eiffel torony és a Notre Dame mellett is akad bőven látnivaló. Párizson túl is van világ, Dél-Franciaországban, Vézac mellett találjuk a 17. századi kúriát és híres bukszusait, ismertebb nevén Marqueyssac kertjét. A különféle formára nyírt cserje mellett utóbb egyéb látványos kiegészítők is kerültek a szinte egész évben látogatható, a turisták körében is népszerű kertbe.

Amikor viszont kertekről van szó, ne feledkezzünk meg Japán egyik legcsodásabb látnivalójáról, az oszakai kastélyról, illetve az azt ölelő parkról sem. Ez a kastélypark nem csak a cseresznyevirágzás idején nyújt káprázatos képet.

Ha a hegy nem megy…

Az Egyesült Államokban rengeteg csodás táj, természeti jelenség várja az idelátogatókat. Az egyik ezek közül a Glacier nemzeti park Montana államban, ahol növény és állatfajok ezrei élnek, az őslakosok által egyszerűen csak a „világ gerincének” nevezett lélegzetelállító szépségű helyen.

A modern kor egyik nagy sikerét tudhatja magáénak a szelfiparadicsomnak is beillő Trolltunga-szikla Norvégiában. A Ringedalsvatnet tó fölé kinyúló sziklához vezető terep ugyan nem könnyű, és a 700 méteres magasság miatt komoly veszélyt is rejt magában, de nem véletlenül lett olyan népszerű, ez a tökéletes panorámát nyújtó kőnyelv.

Ha pedig egyéb magaslatokat keresünk, utánozhatatlan élményben lehet részünk a Shah-Cheragh mecsetnek köszönhetően. Az apró mozaikokkal díszített iráni mecset belsejében úgy érezhetjük magunkat, mint Alice Tükörországban, de még inkább, mint ha egy óriási ékszeres dobozban lennénk. A szó, amit keresünk: káprázatos.

A listánk utolsó szereplője gyakori vendég a hasonló felsorolásokban. Kambodzsa egyik méltán leghíresebb látnivalója nem más, mint az Agkorthom, azaz a nagy város. Itt találjuk a Bajon-templomot, de a jellegzetes hatalmas szobor-arcokat is megcsodálhatjuk, az isteneknek emelt monumentális szobrok mellett pedig a tornyokat, illetve a városba bejárást engedő kaput is. Az erdő mélyén rejlő varázslatos várost az életben egyszer látni kell!

Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok