14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Hogyan működik a csavarkompresszor és kiknek ajánlott?

A csavarkompresszorok manapság a gázsűrítők piacának legnépszerűbb készülékei. A sok helyen alkalmazható berendezések elsősorban ipari célokat szolgálnak, működésüknek köszönhetően pedig hosszútávon is megbízhatóak.

Precíz felépítés

A különféle kompresszorok – bár egyazon feladatra alkalmasak – meglehetősen eltérőek a működési elvükben, illetve a felhasználási területükben. Akadnak hobbicélokra alkalmas modellek, de természetesen az egészen komoly, nagyipari felhasználók is megtalálják a nekik megfelelő eszközt. A legkelendőbb kategóriát napjainkban a csavarkompresszorok képezik, mely berendezések azok számára lehetnek ideálisak, akiknek folyamatos sűrített levegő igényük van és/vagy magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük.

A BTK Kft. kínálatában számos csavarkompresszort találhatunk, ám mit is érdemes tudni ezek működéséről? Ennél a kompresszortípusnál a levegő sűrítéséért két precízen illesztett, egymással nagy sebességgel szemben forgó, aszimmetrikus profillal rendelkező orsó, vagy ha úgy tetszik csavar felel. Innen a készülék elnevezése. A hűtésért olaj felel, a meghajtást pedig egy villanymotor végzi, az erőátvitel pedig ékszíj segítségével történik.

Gördülékeny, folyamatos működés

Felmerülhet a kérdés, hogy a sűríteni kívánt levegőt a kompresszor honnan is szerzi be. A válasz nagyon egyszerű, hiszen a készülék a környezeti levegővel táplálkozik. Ezt a környezeti levegőt juttatja – egy levegőszűrőn át – magába a sűrítőtérbe, ahol a dolgok lényegi része következik. Ahogy említettük, a csavarkompresszorok többségében olaj is található, így a levegő ezzel keveredik, ezáltal szennyeződik. A profi alkalmazásokhoz azonban teljesen tiszta levegőre van szükség, épp ezért létfontosságú az úgynevezett szeparációs szűrő, mely a két közeget szétválasztja.

A megtisztított levegő ezután egy hűtőn keresztül megérkezik a légtartályba. Ez utóbbi mérete meglehetősen széles skálán mozog. Jellemzően 10 és 150 liter közötti űrtartalommal bírnak, ebben az esetben az a döntő, hogy milyen mennyiségű folyamatos sűrített levegőre szükségünk. A csavarkompresszorok a kisebb teljesítményű, kisebb űrtartalmú tartályokkal rendelkező modellektől, a nagyipari célokra használt, akár inverteres, mikrochip által vezérelt készülékekig terjednek.

Előnyök és felhasználási területek

A csavarkompresszorok a kompresszorok csúcskategóriáját képviselik. Kiforrott, korszerű és megbízható technológiát alkalmaznak, épp ezért elsősorban az ipari igények kielégítésére szolgálnak. Szervizigényük jellemzően kicsi, így hosszútávon is garantált a hibamentes működés. Nagy előnyük továbbá, hogy folyamatos sűrített levegőellátásra képesek, ezáltal a komoly nagyipari folyamatok számára is stabil hátteret nyújtanak.

A csavarkompresszorok árkategória szempontjából is a felsőbb ligához tartoznak, így hobbicélokra egyáltalán nem javasoltak. A pénzünkért azonban garantáltan egy profi, minden ipari előírásnak és elvárásnak megfelelő gázsűrítőt kapunk, mely hosszú évekre megoldja a sűrített levegőellátásra vonatkozó igényeket.