8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
17°
Szombat
18°
2022.09.28. szerda, Vencel
filter.hu filter.hu

9 hűsítő tipp, hogy otthon is elviselhető legyen a kánikula

Ahogy minden nyáron egyre magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, úgy válik már-már elviselhetetlenné a meleg otthonunkban. Léteznek gyorssegélyek, mint a hideg zuhany vagy a jeges üdítő, de vannak ezeknél hosszabb távú megoldások is, ha a légkondi valamiért nem jöhet szóba lakásunkban.

Néha nem elég egyszerűen bevonulni a tűző napról a házba, hogy megszabaduljunk a nyári hőségtől, hiszen sokszor sajnos a négy fal közt is megreked a meleg. Ilyenkor csak saját leleményességünkön múlik, hogy megtaláljuk azt a módszert, amivel lehűthetjük lakóterünket. Lássuk, milyen lehetőségek között válogathatunk, ha egyszerre költséghatékony és egyszerű megoldásokban gondolkodunk. 

1. Szállj szembe a tűző nappal

Minél több napfény jut be otthonunkba, annál melegebb lesz. A kora délutáni órákban a reluxák zárva tartásával csökkentheted a hőséget lakásodban. A világosabb színű vagy semleges függönyök, redőnyök, reluxák használata segít visszaverni a hőt, a sötétítő függönyök pedig nemcsak elzárják a fény útját, hanem szoros szövésüknek köszönhetően útját állják a forró levegő terjedésének is. 

2. Fújd magad hidegre

A hűvös levegőt kibocsátó ventilátor remek módszer hőguta ellen. Ha több ilyen szerkentyűvel is rendelkezel, állítsd be őket úgy, hogy egymást keresztezzék, hogy a levegő több irányból érjen téged. Tovább erősítheted a hatást egy nagy tál jéggel, amit a ventilátor elé helyezel. 

3. Hűtőbe a lepedőkkel!

A lepedőket és huzatokat néhány órával lefekvés előtt tedd be a hűtőszekrénybe, és közvetlenül lefekvés előtt ágyazz meg velük. Így lehűtheted magad annyira, hogy hosszas forgolódás nélkül aludj el. A legjobb, ha természetes anyagokat, vásznat vagy pamutot használsz.  Ez a trükk a ruhák esetében is beválik, tehát kedvenc fagyid mellé a pizsamádat is bedobhatod a fridzsiderbe, de minden esetben bezacskózva, hogy elkerüld a nem kívánt szagokat és a nedvesedést. 

Fotó: Freepik

4. Felejtsd el a tűzhelyet

Az izzók hőt termelnek, akárcsak a számítógépek vagy más bekapcsolva hagyott készülékek. Ne most találd ki, hogy tortát sütsz a kollégáknak, sőt, hosszan főtt húslevessel se a nyári hónapokban kényeztesd magad. Fogyassz inkább friss ételeket, salátákat, amelyekhez nem kell a tűzhelyet bekapcsolni.

5. Jegeld a problémát

Ha már nem bírod a forróságot, helyezz egy csomag jeget vagy egy hűvös, nedves törülközőt a pulzuspontjaidra: a csuklódra, a bokádra, a könyököd hajlataira és a térded hátuljára. Ha jeget használsz, törülközővel óvd magad a túl erős lehűléstől.

6. Húzd magadra a vizes lepedőt

Az egyiptomi módszer esetében egy nedves lepedőt használunk takaróként, ami tartósan hűvösen tartja a bőrünket. Ne spriccelj túl sok vizet rá, különben tocsogni fog a vízben, és megfázol, viszont tegyél magad alá egy törülközőt, hogy ne ázzon el az ágyad.

7.  Csinálj huzatot

Sokszor az éjszakai szellőztetés kevés, mivel még későn sem hűl le a levegő, viszont a nem túl erős légmozgás finoman kitessékeli a fülledtséget a lakásból. Ilyenkor érdemes az egymással szembeni vagy srégen lévő ablakokat résnyire nyitva hagyni, hogy kereszthuzatot csináljunk.

8. Vess be növényeket

Az indák felfuttatása a házfalra hasonló elv alapján működik, mint egy napellenző. A borostyánhoz hasonló indák gyorsan nőnek és hűsítő árnyékot biztosítanak. A kúszónövények csökkentik a hőmérsékletet, mivel útját állják a külső falakat felmelegítő napfénynek.

Fotó: Freepik

+ 1 tipp: Válassz profi segítőket

Ha tartósan szeretnéd elűzni a kánikulát lakásodból, válaszd az igazi szakértőket, akik minőségi anyagokkal, egyedi ötletekkel szállnak szembe az otthonodon eluralkodó hőségen. Az Árnyékbolt.hu beltéri és kültéri árnyékolók széles választékával áll rendelkezésedre, ha nyáron a forróság helyett inkább lakásod kellemesen hűvös klímáját szeretnéd élvezni.