18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Okostelefonnal otthon és utazáskor is biztonságosan

Az okostelefon elemi részévé vált mindennapjainknak. Amellett, hogy dolgozunk rajta, vele, bevásárolunk, zenét hallgatunk, játszunk, olvasunk a segítségével, olyan helyzetekben is magunknál tartjuk, ami a készülék számára fokozott rizikót jelent. Ilyen helyzet pl. amikor edzünk, vagy tömegközlekedésben utazunk, esetleg éppen kisgyerekkel. A kérdés tehát, hogy lehet praktikus és egyben biztonságos az okostelefon elhelyezése és hordozása otthon, a munkahelyen, vagy utazás közben.

Az okostelefon otthon és a munkahelyen

Az internet szinte hemzseg a DIY, csináld magad megoldásoktól, ám bármilyen ötletes és kreatív némelyik kivitelezés, a valódi mechanikai védelmet egyik sem biztosítja.

A komfortos otthoni és munkahelyi használat érdekében egyszeri beruházással elejét vehetjük:

  • nemcsak az okostelefon sérülésének, de a kényszertartásban végzett használattal járó, idővel kifejezetten fájdalmas anatómiai elváltozásoknak – kiegyenesedett nyaki lordózis, nyeregízületi gyulladás és deformitás – is.
  • Az okostelefon kiegészítők piacán számos, különböző stílusú és anyagú asztali tartó érhető el, melyeknek munka közben, vagy otthon például a főzés ideje alatt hasznát vehetjük.
  • Ha pedig este az ágyban szeretnénk filmet nézni, zenét hallgatni, vagy játszani a telefonon, az ágy végére, vagy polcra, éjjeli szekrényre csiptethető, flexibilis karral ellátott tartóban is elhelyezhetjük a telefont.

Az univerzális tartók praktikuma továbbá, hogy számos közülük vezeték nélküli töltőként is funkcionál, valamint jónéhány felülethez/felületre biztonságosan rögzíthetők vízszintesen, vagy függőlegesen is, az igényeinknek megfelelően.

Okostelefon tartók - utazáskor is praktikusan

Kiemelt figyelmet kell szentelnünk az okostelefon védelmének, utazás közben, legyen szó autóról, kerékpárról vagy motorról.

Az autóban

Az autóban, a szellőzőrácsra, műszerfalra, szélvédőre helyezhető autós tartók mellett, az utasokra is gondoltak a tervezők. Az első ülések háttámlájára, fejtámlájára rögzíthető karos tartók praktikus és kényelmes megoldást kínálnak a hátsó ülésen utazóknak.

A biciklin

A kerékpár kormányára rögzíthető tartókban nemcsak a készülék élvezi az értékének és fontosságának kijáró védelmet, de számunkra is élvezetesebbé és komfortosabbá teszik a bringázást.

  • A tartóban elhelyezett telefonon látjuk amikor hívás, értesítés, üzenet érkezik.
  • Egyetlen mozdulattal elő tudjuk hívni a térképet, és applikációtól függően az útvonalterv lehívásával azt is megnézhetjük, mennyit kell még tekerni a következő pihenőig, szálláshelyig, látnivalóig, mosdóig.

A telefon védelmében természetesen ebben az esetben egy további kiegészítőre is szükség van, hiszen a szabad ég alatt töltött idő során bármikor belefuthatunk egy frontba, ezért a készüléket már eleve vízálló tokba bújtatva tegyük a tartóba.

A motoron

A motoros tartók egyik erénye, hogy stabilabb, masszívabb alapanyagú, a deformációnak és az időjárásnak ellenálló anyagból készülnek, amelyeket kifejezetten a motorok kormányának standard paramétereit figyelembe véve terveztek.

Biztonságosan a tömegközlekedésen is

Természetesen akkor is védeni kell a készüléket, ha tömegközlekedési eszközön utazunk. Lehetőleg úgy és olyan kiegészítőt használjunk, ami:

  • amellett, hogy könnyen és gyorsan elérhetővé teszi a telefont, például hónaljtok, övbújtatóra csatolható tok,
  • védelmet nyújt a tolvajok, és az utazással járó véletlen helyzetváltoztatásokkal járó sérülések kockázata ellen is, ilyenek például az övtáskába helyezhető keménytokok.

Amikor az okostelefon kézben, karon van

A telefon akkor a legvédtelenebb, amikor a kezünkbe vesszük. Hosszú cornerstone cikkek szólnak arról, hogyan is kell tartani a telefont biztonságosan, a kéz ujjainak, a kéztőcsontoknak a hosszútávú terhelése nélkül.

  1. Mindez természetesen fontos, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül az olyan, a kézben tartást megkönnyítő, a kezet tehermentesítő kiegészítők mellett, mint például az öntapadós klippek és gyűrűk, amiket az ütésálló tokok hátlapján kell elhelyezni.
  2. A klasszikusok közül a nyakba akasztható zsinór még mindig célszerű eszköze az okostelefon tárolásának, ugyanakkor minden esetben olyan hosszúra engedjük a zsinórt, ami nem okozhat sérülést.  A zsinóros tartókat sose akasszuk gyermek nyakába! Ő ugyanis nem mindig képes mérlegelni egy-egy szituáció súlyosságát és esetleg olyan helyre mászik vele, ami kiemelt kockázatot jelent, éppen a kiegészítő jellege miatt.
  3. Különleges helyzet, amikor az edzésmonitorozáshoz például aktivitásmérő, vagy okosóra helyett az okostelefont részesítjük előnyben, erre egy praktikus karpánt jó megoldást jelenthet.

Lehet biztonságosan tárolni a telefont ruhában?

Az attól függ, hogy milyen ruháról és annak mely részéről van szó.

A farzseb, vagy oldalzseb, ahova a legtöbben csúsztatják be a telefont, minden, csak nem biztonságos. Egyrészt a készülék szinte észrevétlenül eltávolítható onnan, ezzel pedig a zsebtolvajok helyzetét könnyítjük meg, másrészt könnyen ki is eshet az okostelefon a zsebekből.

A készülék sérülékenysége miatt azonban, ha a ruhánkban tároljuk a telefont, olyan tokot és kijelzővédőt válasszunk hozzá, ami átment az extrém törés/ütésálló teszteken is és/vagy katonai szabvánnyal rendelkezik. Ugyanez érvényes az okosórára is, ami jellegénél fogva mindig ki van téve a sérüléseknek.