7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Gyerek étkészlet: hogyan válasszuk ki a tökéleteset?

A gyerek étkészlet a hozzátáplálás és az első igazi közös étkezések fontos szereplője. Szerintem mindannyiunknak vannak emlékeink a saját gyerekkori tányérkánkról, hiszen használatuk a gyerekkor egy meghatározó szakaszához köthető. Ha jól választunk, hidat képez a mesés gyerekvilág és a felnőttek étkezőasztala között - ha pedig rosszul, akkor sok plusz mosogatást és bosszúságot okozhatunk vele magunknak. A gyerek tányér és pohár kiválasztása tehát nehezebb döntés lehet, mint azt elsőre gondoljuk. Cikkünkben ezért csokorba szedtünk néhány szempontot, amelyeket átgondolva egyszerűbben dűlőre juthatunk ebben a kérdésben.

Akkor jó, ha kézre áll

A legkisebbek étkészlete még nem kell, hogy a felnőtt tányérok pontos mása legyen miniatűr méretben: inkább az a cél, hogy funkcionális, a gyerekek számára könnyen kezelhető darabok legyenek. Az ergonómia ebben az életkorban kiemelten fontos - a fogalom klasszikus leírását a helyzetre alakítva azt mondhatjuk, hogy az étkészletnek kell illeszkednie a gyerekhez, nem pedig a gyereknek az étkészlethez. Az önálló étkezés kezdeti nehézségeit persze lehetetlen megúszni, de ha ez az elv érvényesül, csemeténknek sokkal nagyobb eséllyel lesz nyűg helyett a sikerélmény a folyamat.

Legyen élmény minden étkezés!

Valljuk be, néha még azok a gyerekek is nehezen rávehetők az evésre, akik alapvetően nem válogatósak. Természetesen fontos, hogy maximálisan figyelembe vegyük a kicsik étvágyát és éhségérzetét, de a “csakazértse” jelenséggel nehéz megbirkózni. Nem csodamódszer, de kétségtelenül sokat segít, ha a kicsiket azzal tudjuk motiválni, ha a gyerek étkészleten kedvenc mesehősük várja őket! Jó választásnak bizonyulhat tehát egy Disney étkészlet szett, vagy a lurkók kedvenc szuperhősét, videojátékát idéző tányér és pohár.

Válasszunk hosszú távra!

Vannak, gyerek termékek, amelyeknél a gyakori csere elkerülhetetlen, hiszen az aktív játékban elhasználódnak, vagy épp kinövik őket. A gyerek étkészlet azonban nem kell, hogy ebbe a kategóriába tartozzon! Ha a jól bevált, gyerekbiztos alapanyagnál, a műanyagnál maradunk, egészen addig használhatjuk őket, amíg a kicsik elég nagyok nem lesznek ahhoz, hogy a klasszikus felnőtt étkészletet használják. A legjobb persze, ha két-három szettet is rendelünk a változatosság érdekében, amelyeket évekig “nyúzhatunk”. Így akár tovább is öröklődhetnek a helyes kis tányérok és poharak, hogy a kisebb tesók, unokatesók is használhassák őket.

Nem csak a külső számít...

Műanyag és műanyag között ugyanakkor óriási különbségek vannak. Bár külső szemmel nem tűnne fel a különbség, az egyik kinézett helyes kis gyerek bögre egészségre veszélyes, a másik pedig tökéletes biztonsággal használható. Hogy meggyőződjünk arról, hogy jól választunk, mindenképp keressük a BPA-mentes termékeket! A BPA-t, azaz a biszfenol A számos kutatás asztma, cukorbetegség, szívbetegség kialakulásával hozta összefüggésbe, de tulajdonítanak neki rákkeltő hatást is. Ha biztosra akarunk menni, válasszunk olyan webáruházat, mint a NETBolt: náluk nincs rossz választás, hiszen minden gyermek étkészletük igazoltan BPA-mentes.

A sokoldalúság kifizetődő

A rohanó hétköznapokban a hátunk közepére kívánjuk az extra mosogatnivalót. Ezért kényelmes választás olyan gyermek étkészletet választani, amely minőségi anyagának köszönhetően mikróban is melegíthető. Így ugyanis nem kell külön tányérból átszedni a kicsik ételét a kedvenc tálkájukba, hanem az egész folyamat egyszerűen megoldható.

Szintén előnyös, ha olyan terméket találunk, amelynek gyártása környezetbarát, vagy egyenesen újrahasznosított műanyagból készült. Bár elsőre talán nem látható ennek a kézzel fogható előnye, Földünk garantáltan hálás lesz a gesztusért - és gyermekeinknek is jó példát mutathatunk.

Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok