9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
17°
Szombat
18°
2022.09.28. szerda, Vencel
filter.hu filter.hu

Ezek a női blúzhoz való alapanyagok

Ha valaki szép, formás női blúzokat tud varrni, az már bizonyosan nem kezdő szint, de nem nehéz elsajátítani a technikát. A jó alapanyag-választás viszont elengedhetetlen.

A következőkben többek között arról is olvashatnak, hogy milyen anyagból készülhet szép női blúz. Az írás elkészüléséhez a Minitex méteráru webáruház nyújtott segítséget.

A női blúzok története

A blúzok kezdetben a munkások, parasztok ruhadarabjai voltak, általában derékban övvel megkötve. Az 1890-es évektől egyre inkább kezdtek elterjedni, főleg a praktikumuk miatt, hiszen az irodában alkalmazott nőknek könnyen variálható viselet volt szoknyával. A blúzok az 1920-as évekre minden nő szekrényének alapdarabjaivá váltak.

A selyemből készült, sportosabb, inkább pulóver jellegű blúz és a V nyakú felsők lettek kedveltek az 1920-as évekre, sokan matrózgallérral viselték. Később az art deco hatására a blúzok is színesek lettek, óriási mintákkal, gallérokkal ellátva. Sokszor gyöngyfüzérrel, csipkével díszítve. Az 1970-es években divatossá vált a poliészter anyag ennél a ruhadarabnál is. A 80-as években a csillogó anyagoké volt a főszerep, illetve ekkor terjedt el a kettős mandzsetta és kedvelt lett a derékban megköthető öv és az óriási, kézzel hímzett minták.

Blúzok fajtái

A női blúzok több jellemzőjükben eltérhetnek egymástól. Ilyen a nyakkivágás vagy a gallér, ami szintén igen változatos lehet, ilyen például az állógalléros blúz, matrózgalléros, kihajtható galléros vagy a sálgalléros. Szintén eltérnek a különböző fazonok az elejük kialakításában, a blúzok aljainak kidolgozásában, bőségében. Ugyanígy különbözőség az ujjak hossza és bősége is. A különböző díszítőelemek kivitelezésében is van eltérés. 

Szintén másmilyen lehet a csipkék, fodrok tekintetében, de a hímzések is eltést adnak. A gyöngyök és rávasalható díszek is más eredményt adnak. Ugyanide tartoznak a díszgombok is. 

A legjobb anyag blúz varrásához

Az egyik legjobb alapanyag blúz varráshoz a minitexkelme.hu-nál is kapható viszkóz egyfalas. Ez az anyag elasztán összetételű, közepesen vastag anyag. A gumis tulajdonságnak köszönhetően testhezálló, de rugalmas ruhadarab készíthető belőle. A viszkóz bársonyos tapintást ad az anyagnak. Az anyag összetételét tekintve a viszkóz szálak közé elasztánt húznak, ettől lesz rugalmasabb és vastagabb a kelme.

Az anyag összetétele sokszor 94% viszkóz - 6% Lycra, vastagsága pedig 220 g/nm. Színben elég nagy választékot találnak, a legkedveltebbek a fehér, a fekete és a szürke.

Egy szépen szabott elegáns női blúz vagy felső megfelelően emelheti ki a hölgyek előnyös testrészeit, a kevésbé előnyösöket pedig szépen takarhatják. A tökéletes anyag kiválasztásával pedig könnyű munka lehet a szabás.

 

Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok