2 °C, Budapest
2 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
11°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Röviden a kerékbilincs felhelyezésének és levételének szabályairól

Mindenkivel megeshet, hogy valami miatt figyelmetlen, és olyan helyen parkol, ahol nem megengedett még a megállás sem.

Ilyenkor előfordul, hogy az arra járó közterület-felügyelő kerékbilincset tesz az autókra. Visszaérkezve a gépjárműhöz, a szívinfarktus kerülgeti az embert, és fogalma sincs, mi a teendő, és  miként jut el a következő helyre, ahová előzőleg menni szeretett volna.

Ilyenkor nem árt tisztában lenni a jogi szabályozással, és azzal a fontos ténnyel, hogy ha elkezdjük a kerékbilincs levételét intézni, az még nem jelenti egyúttal a szabálysértés elismerését! Ez abban az esetben különösen fontos, ha nem értünk egyet a szabályszegés megállapításával!

Mikor történik kerékbilincs-felhelyezés?

Amikor a gépjármű olyan helyen parkol, ahol tilos a megállás és várakozás, illetve a jármű elhelyezése nem felel meg az adott közterületre vonatkozó hatályos jogszabályoknak, akkor a közterület-felügyelő rendelkezhet úgy, hogy él a büntetés eme formájával, azaz felteteti a kerékbilincset. Valamennyi idő eltelte után pedig elrendelheti az autó elszállítását, sőt még az értékesítését is.

Ezt megelőzően ellenőriznie kell az autó és az üzembentartó tulajdonos adatait a járműnyilvántartó rendszerben.

Hogyan előzhetjük meg a kerékbilincs felhelyezését?

Természetesen ennek a legegyszerűbb módja, ha mindig maximálisan figyelünk, hogy csakis a kijelölt parkolóhelyeken és lehetőségeken parkoljunk. De ha megtörtént a baj, akkor is van még egy kiskapu. Sokan nem tudják, hogy mindenkinek lehetősége van a mobil telefonszámának megadására a jármű nyilvántartó rendszerben.

Érdemes a gépjármű biztosítás megkötésekor egyúttal erre is figyelni, ezt is ellenőrizni. A közterület-felügyelő, amikor lekéri az autó és a tulajdonos vagy az üzembentartó adatait a járműnyilvántartó rendszerben, akkor látja, hogy ott egy telefonszám is meg van adva. Ebben az esetben felhívja az illetőt és tájékoztatja a szóban forgó eseményekről. Ha az üzembentartó vagy a tulajdonos 15 percen belül vissza tud érkezni a helyszínre, és eláll a szabálytalan területről, akkor megvan rá az esélye, hogy elkerülje a kerékbilincs felhelyezését.

Mi történik a felhelyezés után?

Amennyiben a tulajdonos vagy üzembentartó később érkezik, mint 15 perc, de kérelmezi a levételt, úgy a hatóságoknak 2 órán belül ezt végre kell hajtani. Ha viszont az adott gépjármű vezetője nem kéri még 48 órán belül sem a kerékbilincs eltávolítását, úgy a közterület-felügyelet elkezdheti az elszállíttatási folyamat megindítását.

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a kerékbilincs levétele és a levétel költségeinek megfizetése nem jelenti azt, hogy elismertük a szabálysértési indítványt. Amennyiben megindul a szabálysértési vagy közigazgatási eljárás, a vezetőnek van lehetősége védekezésre, és ha ezalatt nem bizonyítható a vezető felelőssége, úgy a hatóság köteles az üzembentartó vagy tulajdonos minden felmerült költségét maradéktalanul visszafizetni!