8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Az első lépésekhez válasszuk a legjobb babacipőt

Hatalmas változás egy kisgyermek életében az, amikor már a saját lábain indulhat a világ felfedezésére, és szüksége van az első lépés cipőre. A szülők feladata, hogy mint mindenben, ezekben az első lépések megtételében is segítsék őt.

Központi kérdés ilyenkor egy család életében, hogy milyen babacipőt, vagy más néven első lépés cipőt válasszanak babájuknak. A kínálat hatalmas, így nem árt, ha tisztában vagyunk a kisgyermekkori járástanulási sajátosságokkal azért, hogy a legjobbat tudjuk kiválasztani kisbabánknak. 

Ezekre a pontokra mindenképpen figyeljünk az első lépés cipő kiválasztásakor

A legfontosabb szempont a megfelelő babacipő kiválasztásakor, hogy olyan cipőt vásároljunk, amely nagyjából olyan szabadságot enged a baba lábának, mintha mezítláb közlekedne. Az első év a láb fejlődése szempontjából nagyon fontos, ugyanis a láb izmai és inai ekkor kezdenek kialakulni, ekkor alapozható meg annak egészséges alakulása. Emiatt nagyon fontos, hogy olyan cipőt hordjon gyermekünk, amely a szabad mozgás mellett biztosítja a láb optimális terhelését is.

A szabad mozgás azért olyan fontos, mert ebben a kisgyermekkori időszakban a gyermek mozgására egyaránt jellemző a kúszás, mászás vagy akár a lábujjhegyre állás is - a későbbi megfelelő tartás kialakulásához szükséges mindezen mozgás, illetve ezek lehetőségének biztosítása. 

Az orvosok és a szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a láb kisgyeremekkori fejlődése szemponjtából a legjobb, ha az mezítláb, vagyis cipő nélkül lehet, azonban ezt nem mindenhol lehet megtenni. Ahol cipőt kell viselni, ott a legjobb, ha olyan lábbelit hordanak gyermekeink, amiben a járásuk leginkább hasonlít a mezítláb történő járáshoz, illetve egyaránt biztosítja az ebben a korban jellemző mászó - olykor felálló és járó mozgáshoz a szabadságot.

Fontos, hogy olyan cipőre essen a választás, mely a boka és az ízületek számára biztosítja azt a fejlődést, amit akár a szabad és természetes talajon élhetne meg a járást épp elsajátító gyermek. Minden fent említett kritériumnak megfelelnek a Sophies-nál kapható első lépés cipők, nézz körül a kínálatban!

A nagyobb gyermekek számára pedig már egy olyan lábbeli viselése a javasolt, amely tartja a lábfejet, mégis rugalmas anyaga miatt támogatja a mozgás lehetőségét.

A kemény talpú cipőben a szabad mozgás sokkal nehezebb, ezért érdemesebb azokban a pillanatokban, amikor elkerülhetetlen a cipő viselése, puha talpú cipőt adni gyermekünkre, ugyanis ez a típusú cipő a minimális védelmet biztosítja, azonban visszaadja a gyermekeknek a természetes talaj érzetét is. 

Előnyök, melyet a puha talpú cipőben átélhet gyermekünk a járástanulás során

A puha talpú cipők nagy előnye, hogy hagyják, hogy a láb bármilyen irányba szabadon mozoghasson. Nem gátolja a gyereket a mozgásban, nincs még jelen a merev talp és sarok, ami esetlegesen nehézséget jelenthetne a térdelésben, kúszásban vagy mászásban.

Azzal, hogy biztosítjuk a gyermek számára, hogy a saját maga ütemében tanulja a járás fortélyait, azt a lehetőséget is megadjuk számára, hogy fizikailag és pszichikailag is fejlődhessen, illetve egyensúlyérzékének kialakulását is támogatjuk.

 

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok