8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Mik a történelem érettségi követelmények?

Vizsgára készülsz? Kíváncsi vagy a történelem érettségi követelményekre? Ezzel kapcsolatban számos kérdés felmerülhet benned. Vajon mennyit kell tudni közép vagy éppen emelt szinten, mi az, amit mindenképpen át kell nézni? Továbbá az sem mindegy, hogy milyen szövegértési képességekkel rendelkezel. De vajon mit kell tudni a vizsgáról? Cikkünkben részletesen kifejtjük ezt a témát!

Minden évszámmal tisztában kell lenni?

Az alapokkal érdemes megtanulni, ám közép szinten nem lesz szükség minden évszámra. Mind a szóbelin, mind pedig az írásbelin lehetnek olyan kérdések, amikre azonnal válaszolni kell. Ha nem tudod, hogy mi fog kelleni, akkor érdemes átnézni a könyvekben vastagon kiemelt számokat. Ezek remek alapot jelentenek majd a vizsgán is, hiszen ha ezeket tudod, akkor már nagy valószínűséggel sikerrel veszed majd az akadályokat.

Ha azonban emelt szinten vizsgázol, akkor nem árt szinte mindegyik évszámot fejbe vésni, hiszen itt már nem lehet atlaszt sem használni. Ebben az esetben már csak az lesz veled, amit korábban a memóriádba véstél, ezért fontos a legtöbbet megjegyezni. 

A szóbeli és az írásbeli történelem érettségi követelményei

A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa mindenben támaszt nyújt, amire a vizsgán szükséged lehet. Általánosságban elmondható, hogy mind a szóbeli, mind az írásbeli részére ugyanazt az anyagot szükséged tudnod. A különbség csak annyi, hogy a szóbeli tételsort a tanár állítja össze, így jóval szűkebb lesz az a tananyag, amit oda át kell majd nézned. 

Az emelt szintre készülők számára már év végén kiadják a központi listát, amit így már időben el lehet kezdeni kidolgozi. Amennyiben erre nincs időd vagy energiád, akkor remek megoldás a Rubicon kurzusa, ahol kézhez kapod az összes tétel előre kidolgozott vázlatát, illetve komplex lexikai gyűjtemény tulajdonosa is leszel. Ez tartalmaz évszámokat, fogalmakat, topográfiát és persze a legfontosabb személyek nevét. 

Vajon mindent meg kell tanulni a vizsgára?

Aki középszinten érettségizik, annak nem szükséges minden egyes fogalommal és évszámmal tisztában lennie. A törzsanyagot azonban érdemes megtanulnod, hiszen enélkül szinte lehetetlen, hogy sikeres vizsgát tegyél. Ha pedig emelt szinten érettségiznél, akkor nemcsak a középfokú anyagot kell alaposan és részletesen megtanulnod, hanem ennél sokkal többet. 

Minden, ami a tankönyvekben szerepel, hasznos tudás lehet majd a vizsgán, így az apró betűs részeket sem árt átolvasnod és memorizálnod. Emellett pedig érdemes további gyűjtemények után kutatnod, hiszen nagyon sok téma van, ami a tananyagban csak pár mondat erejéig jelenik meg. Ezzel szemben az emelt szintű érettségin akár 15-20 percet is kell majd beszélned róla. Nem véletlenül ajánlott segítséget igénybe venni, hiszen a Rubicon is szolgáltat olyan felkészítő anyagokat, amikkel biztos lehetsz a sikeredben.

 

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok