7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Hogyan méretezzük a függönyt?

A függöny az ablak éke, de a legszebb darabot is alaposan elszúrhatjuk, ha nem megfelelően méretezzük. Hogyan méretezzük a függönyt, hogy a legjobban mutasson az otthonunkban és mire érdemes figyelni?

Függöny évezredek óta a lakásunk dísze és hasznos kelléke. Nem csak dekorál, de kizárja a fényt és a hangokat is, ha kell. Térelválasztónak is ideális, mert ha nincs szükség rá, egészen apróra összehúzható. Mégis, a függöny elsősorban dekorációs elem, és már különleges függönyöket is vásárolhatunk, amivel a lakás hangulatát is meghatározhatjuk. Fontos azonban, hogy a méretezés megfelelő legyen, mert a legszebb függönyt is elszúrhatja egy nem megfelelő méretezés és felhelyezés.

Az első számú alaphiba

Gyakran előfordul, hogy a függönyt az ablakhoz méretezik. Alapvetően logikus lenne, de a bökkenő, hogy nem az ablakra, hanem a karnisra kerül fel a függöny. A karnis hossza és magassága lesz az, ami meghatározza, hova lóg a függöny. Mindig szélesebb, mint az ablak, hogy a széthúzott függönynek legyen helye és ne takarja ki az ablakot. Éppen ezért a karnis méretei alapján kell a függöny méreteit megadni a leszabatásnál.

Az ideálisan választott és felhelyezett karnis a fényáteresztő függöny esetében 10, a fényzáró függöny esetében pedig 20 centivel szélesebb az ablaknál mindkét oldalon. Ha egészen vastag anyagot szeretnénk, akkor ez felmegy akár 30 centire is. A karnis végzáró elemei nem számítanak bele a karnis szélességébe.

Redőzöttség

A függöny szélességét a karnis szélessége adja meg, mint alapegység. Ezt kell felszoroznunk annak megfelelően, hogy mennyire szeretnénk gazdagon redőzött függönyt a lakásba. A függöny szélessége minimum a karnis szélessége. Ez annyit jelent, hogy behúzott állapotban az anyag ráfekszik az ablak síkra és nem redőzik.

A minimális redőzöttséghez másfélszer annyi anyagra van szükségünk, mint a karnis szélessége, a normál rendőzéshez kétszer annyi. Ha igazán gazdagon redőzött függönyt szeretnénk, akkor két és félszer de akár háromszor annyi anyagra is szükség van, mint a karnis szélessége. Általános szabály, hogy fényáteresztő függöny esetében kétszeres, fényzáró függönynél pedig másfélszeres redőzöttséggel számolunk.

Ha készfüggönyt vásárolunk, ugyanezeket a paramétereket kell szem előtt tartani. Ha nincs pontos méretben függöny, akkor inkább válasszuk a szélesebbet és hosszabbat, mert az szükség esetén még alakítható.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok