8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Extrém sportok, amiket Magyarországon is űzhetsz

Nem muszáj külföldre utaznod azért, hogy új extrém sportokat próbálhass ki. Olvass tovább, és tudd, hogy mik azok a nem mindennapi élmények, amiket Magyarországon is átélhetsz!

1. Wakeboard és vízisíelés

Csak azért, mert nincsen Magyarországnak saját tengere nem jelenti azt, hogy ne lenne lehetőség izgalmas vízi élményeket gyűjteni. A Balaton partján számos lehetőség adódik, hogy kipróbáld a wakeboardozást vagy a vízisíelést, de még Budapesten és könyékén is van mód arra, hogy szeld a habokat, akár a városligeti tavon is. Nyáron különösen népszerű sport és remek lehetőség, hogy egy izzasztó munkanap után felfrissülj. Ugyanakkor kezdők számára talán jobban megéri először egy napi jeggyel indítani, ugyanis kell egy kis idő ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyérzetet, amit ez a vízi sport megkövetel.

2. Flyboard

Egy újabb vízisport ami 2012-ben látta meg a napvilágot, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, Magyarországon a Fundy-tónál is ki lehet már próbálni. Az elnevezés ellenére a flyboardozás sokkal inkább egy jetpack-re emlékeztet mintsem egy wakeboard-ra, ugyanis akár 8-10 méterrel a víz felszíne felett is lebeghetsz. Érdekes módon működő eszköz, amit egy majd 20 méter hosszú cső köt össze egy jetski motorjával, amit egy tapasztalt kezelő működtet, hogy megfelelő vízmennyiség jusson el a flyboard-hoz. Ezek után pedig egy erős vízcsóva formájában szabadul ki a flyboard aljában, aminek köszönhetően szinte repülhetsz a víz felett.

3. Lövészet

Ha a rengeteg akciófilm és videojáték után benned is van egy kis érdeklődés az éles fegyverek világa iránt, akkor a jó hír az, hogy már Magyarországon is kipróbálhatod a legismertebb lőfegyvereket biztonságos körülmények között, profin felszerelt lőtereken. Olyan klasszikusokkal is próbára teheted a pontosságodat, mint az orosz AK-47, az amerikai Colt M4, vagy akár a német Heckler & Koch MP5. A kompakt kézifegyverektől (Glock 19, Beretta 92FS) kezdve a mesterlövész puskákig (SVD Dragunov, Remington 700) jó sok mindent kipróbálhatsz, bár azért fontos tudnod, hogy csak a 18. életévüket betöltött személyek lőhetnek minden kaliberrel.

4. Siklóernyőzés

Valamivel “nyugodtabb” extrém sport, de azért itt is kell bátorság ahhoz, hogy nekirugaszkodj és kipróbáld milyen érzés ilyen magasságban repülni. Magyarországon meglepően sok siklóernyős starthely közül lehet válogatni, akár Budapesten és környékén is, akár a Pilisben vagy más hegyek és dombok közelében. Rengeteg siklóernyős tanfolyam közül is lehet válogatni, ahol akár 12 nap alatt is elsajátíthatod az alapokat, ha intenzív kurzuson veszel részt. Ha mindig is meg akartad tudni, hogy milyen érzés repülni, ez az egyik legjobb mód arra, hogy megtudd!

 

5. Beltéri szabadesés

Az adrenalinvadászatnak számos formája létezik. Ilyen az, amikor például egy külföldi utazáson próbálsz új izgalmakra lelni egy ígéretes nyári estén, vagy amikor az éppen aktuális focibajnokság alatt vársz arra, hogy beváljon a legutóbbi 22Bet HU fogadásod. Viszont talán egyik sem biztosít akkora adrenalinlöketet, mint a szabadesés élménye.

Talán az egyik legdurvább extrém sport ezen a listán: csak a legbátrabbak (és a legkíváncsibbak) szoktak a szabadesés élménye után vágyakozni. Ugyanakkor ma már nem szükséges kiugranod több kilométeres magasságból egy mozgó repülőből ahhoz, hogy kipróbálhasd ezt az élményt. Ha még soha nem hallottál az úgynevezett „szabadesés szimulátorokról”, akkor egy függőleges szélcsatornát kell magad elé képzelned, ahol majdnem 200 km/h órás légáramlatnak köszönhetően élheted át a repülés és a zuhanás extrém élményét. Kívülről egyenesen úgy néz ki, mintha lebegnél!

 

6. Falmászás

A falmászás sem a tériszonysoknak való, és jó kondi és izomzat is kell ahhoz, hogy rendesen tudjad űzni. Ha viszont vállalod a kihívást, akkor az egyik legjobb saját testsúlyos edzés, amivel erősíthetsz. Az igazán bátrak a boulderezéssel is próbálkozhatnak, ami bár általában kisebb magasságban zajlik, de biztosító felszerelés nélkül! Természetesen esés esetén így is puha szivacságy vár téged a mászóterem talaján.