20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

Maradjunk tiszták! Hogyan tartsuk karban a medencéket nyáron?

Már lassan egy hónapja tart nyár és vele együtt a kánikula is. Amikor már nem elég hűsítő a klíma vagy a ventillátor, sokan indulunk a kertbe, hogy megmerítkezzünk medencénk hűsítő vizébe. Így fontos tisztán tartani medencénket, hogy a fürdőzés élménye ne csak a strandokon legyen teljes értékű, hanem otthon is!


Legyen szó bármilyen típusról, legyen az merevfalú medence, fémvázas medence, intex medence annak helyes tisztítása mindegyik esetében elengedhetetlen. A vízkezelésben kevésbé jártasak könnyen megüthetik a bokájukat, de napi negyed óra időráfordítással és némi utánajárással gondok nélkül élvezhetjük a nyarat és vele együtt a kerti medence okozta örömöket. 

fotó: canva.com

Fő a pH-pontosság!

Minden a pH-érték megállapításával kezdődik. Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy tablettás vízelemzőre vagy tesztcsíkra. Ha a mért érték 7,1 és 7,3 közé esik, akkor nincs ok az aggodalomra, ellenkező esetben a víz bőr- és szemirritációt okozhat. Az ellenörzés csupán néhány percet vesz igénybe, de rengeteg fejfájástól megkímél, ha heti egyszer vagy kétszer elvégezzük ezt a folyamatot. 

Klórral könnyebb

Strandok, wellnessfürdők nemcsak jellegzetes illatát, de tisztaságát is a klórnak köszönhetjük, ezért különösen fontos, hogy a kerti medencénkben is jelen legyen. Fontos az adagolás, ezért érdemes elolvasni a csomagolás hátulján feltüntetett tanácsok szerint eljárni, valamint a vegyszer helyes vízbe helyezésére is ügyelni (vegyszeradagolóba kell helyezni, nem csak úgy beleszórni a vízbe).

Legalább olyan fontos: az algamentesség

Medence vásárláskor a webáruházak mellett ugyanannyira annyira fontos szaküzlet felkeresése a helyes és célszerű karbantartás végett, így az algamentesítésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. A medencék nagy része a kert napos részében helyezkednek el, elősegítve ezáltal az algásodás folyamatát. Hasznos tanács: ha sokáig nem vagyunk otthon, érdemes letakarni a medencét, lehetőleg napsugárzástól védő anyaggal. 

fotó: canva.com

Pelyhesítés nyáron is
 

Az előbb említett szerek használata mellett érdemes számításba venni egy harmadikat is, annak érdekében, hogy azokat a szemcséket is meg tudjuk szűrni, melyeket a berendezés nem képes megszűrni, így a víz kevésbé lesz zavaros, opálos. Ezt az eljárást pelyhesítésnek nevezik, ami azt jelenti, hogy az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze a szerek, így egész biztosan fennakadnak a szűrőn.