19 °C, Budapest
19 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Szombat
26°
2022.08.17. szerda, Jácint
filter.hu filter.hu

Fogápolás gyerekkorban: 4+1 tévhit

Rengeteg szülő kérdőn teszi csípőre a kezét, amikor kisgyermeke életében elérkezik a rendszeres fogmosás ideje. A tejfogak ápolásáról ugyanis rengeteg tévhit kering, és anyuka vagy apuka legyen a talpán, aki a sok álinformáció közül kibogarássza a hiteles forrásokat. Főleg az internet világában nehéz dűlőre jutni, ezért cikkünkben most összegyűjtöttünk 4+1 tévhitet a gyerekek fogmosási szokásairól, amelyeket ideje megcáfolni!

A tejfogakat nem kell mindennap megmosni, mert nem maradandók

A tejfogak nagyon fontos funkciót látnak el a szájüregben: előkészítik a helyet a maradó fogak számára. Ha a gyermek túl korán veszíti el a tejfogait, akkor a csontfogak nagyobb eséllyel nem a megfelelő helyen bújnak elő a fogínyben. Az összetorlódott fogakat később csak fogszabályozással lehet kezelni, a hiányos szájápolás következményeként kialakuló fogszuvasodásról nem is beszélve! Az elromlott tejfogak hatással lehetnek a maradandó fogak egészségére is, ezért a rendszeres fogmosást a megfelelő fogkefével már az első fogak megjelenése után el kell kezdeni.

A gyerekek maguktól is tudnak helyesen fogat mosni

A helyes fogmosási technikát gyermekkorban érdemes megtanítani, hogy a kis lurkó felnőttként is kellő figyelmet fordítson a gondos szájápolásra. Ugyan a bölcsődében és az oviban tartanak fogtisztítási játékos bemutatót a kicsiknek, de a szülőknek is oroszlánrésze van abban, hogy a fogmosás egyetlen este se maradjon el. Érdemes ellenőrizni a hátsó fogacskák tisztaságát is, és ha a gyerek rosszul tartja a fogkefét vagy helytelen mozdulatokat alkalmaz, akkor kijavítani.

A fluorid mérgező a gyerekek számára

A fluoridról számos kutatás született az elmúlt évtizedekben, ugyanis az anyag mérgező hatásáról szóló téveszmék nem napjainkban ütötték fel a fejüket. A legtöbben nincsenek is tisztában vele, hogy mi is pontosan a fluorid, ezért először ennek a definícióját jó ismerni.

A fluorid az egyik legfontosabb nyomelem a testünkben, amely elsősorban a csontok és a fogak egészségéért felelős. Kisebb mennyiségben található belőle a bőrünkben, a hajunkban és a körmünkben is. A napi fluoridszükséglet életkortól függően változik, kisgyermekeknek jóval kevesebbre van szüksége, mint egy életerős felnőttnek. A fluoridot főként csapvízzel, ásványvízzel és egyes élelmiszerekkel tudjuk bevinni a szervezetünkbe.

Fogszakorvosok szerint a naponta bevitt megfelelő mennyiségű fluorid segít a fogszuvasodás megelőzésében, Gyermekorvos felügyelete mellett fluoridtablettás kezelést is lehet alkalmazni. De túlzásba sem szabad esni - innen eredhet a fluorid mérgező hatásának tévhite. A felnőtt fogkrémekben például jóval több fluorid van, ezért a kicsiknél az életkornak megfelelő gyerekfogkrémet alkalmazzunk.

A tejfogakkal nem kell fogorvoshoz járni

Sajnos a tejfogak is elromolhatnak, ami ugyanolyan fájdalommal jár, mintha a maradandó fogazat betegedne meg. Ezért nem állja meg a helyét az állítás: "A tejfogakkal nem kell fogorvoshoz fordulni". A tejfogakat ugyanúgy fogász tudja ellenőrizni és meggyógyítani, ezért érdemes gyermekfogászati rendelést felkeresni.

Nem utolsó sorban pedig edukációs céllal is fél évente ajánlott felkeresni a fogorvosokat. A gyermek szokja a rendelő környezetét, játékosan megismerkedhet a fogászati székkel, eszközökkel, fogorvosokkal, megismerheti a kezelés menetét, és megértheti a fogászati szűrés fontosságát. A zuglói Budapest Dentcare fogászati rendelőben kellemes környezetben kedves fogorvosok tanítják meg a gyerekeket a helyes fogmosásra, és arra is, hogy a fogorvosi székben nincs mitől félni. Ezzel elkerülhető a későbbi szorongás a fogászati eljárásoktól.

+1 az ujjszopogatás ártalmatlan

Az ujjszopás és az elnyúló cuzmizás a gyerekek káros szokása, amely hatással van a fogak és az állkapocs fejlődésére is. Ha egy gyermek még óvodás kora előtt, netán ovisan is rendszeresen szopja az ujját vagy cumizik például elalvás előtt, akkor nyitott harapás alakul ki, amelyet csak fogszabályozással lehet kezelni. Ezért a fogváltás kezdetekor érdemes ellátogatni fogszabályozó szűrésre is.