12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Étrend-kiegészítő vitaminok táplálkozási zavarok esetén

A legismertebb és legelterjedtebb táplálkozási zavarok mind a túlsúllyal, vélt túlsúllyal vannak összefüggésben. Ezen problémák esetében rendkívüli a vitaminveszteség, és ez súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Táplálkozási zavarok, betegségek napjainkban

Napjainkban rengetegen küzdenek valamilyen táplálkozási zavarral. A média, a közösségi oldalak egy olyan eltorzult testképet sugallnak, amelynek képtelenség megfelelni, mégis mindenki ilyen alakra, kinézetre vágyik. 

Legtöbbször túlsúlyból vagy annak képzetéből adódik a táplálkozási zavar, melyet akár hosszú éveken keresztül is képes az illető eltitkolni a közeli családtagok elől is. Nem egyedi eset, hogy pont a család, rokonok elejtett félmondataira hagyatkozva alakul ki a téves kép, és a testképzavar a lelki problémákkal együtt komoly és fájdalmas betegségekhez vezethet.

Étrend-kiegészítő vitaminok az egészségért

A kialakult táplálkozási zavarokat megfelelő szakember segítségével tudjuk csak kezelni. A test és lélek harmóniája rendkívül fontos, ezért a családi gondoskodás elengedhetetlen ebben az élethelyzetben. A megfelelő, tápanyagokban gazdag étrend kialakítása, betartása mellett célszerű összetett és könnyen fogyasztható vitaminokat szedni, melyek segítik a szervezet regenerálódását, az immunrendszer működését.

A vitaminpótlás étrend-kiegészítő segítségével elsősorban olyan vitaminokra kell, hogy fókuszáljon, mint a magnézium, a vas, a K- és D-vitamin, a B-komplex és a C-vitamin. Nehéz ilyen szituációban az evés, már lelkileg megterhelő, így kitűnő alternatíva a Marnys D3-vitamin cseppje

A D3-vitamin elősegíti a csontok erősítését, fokozza az izomerőt mindamellett, hogy segíti a depresszió leküzdését és támogatja a kalcium felszívódását.

Melyek a legelterjedtebb táplálkozási zavarok?

Az anorexia nervosa elsősorban a serdülőkorban lévő lányoknál fordul elő igen nagy számban. Az illető kövérnek látja magát akkor is, ha valójában csontsovány. Először diétába kezd, majd jön az evésmegvonás, egy idő után pedig kórházi kényszertáplálásra lehet szüksége.

A bulimia sokszor társul az anorexia nervosa mellé, alapvető különbség a kettő között, hogy míg az anorexia esetében szabályosan elfogy az illető, bulimia esetén nem feltűnő a súlyvesztés. A bulimia egy önhánytatással végződő falási roham sorozata. 

Mindkét előbbi táplálkozási zavar súlyos vitaminhiánnyal jár, így az ebből adódó betegségek is megjelennek, mint a hajhullás, csontritkulás, szív- és májmegbetegedés.

Az inverz anorexia a férfiak testképzavaros betegsége. Látszólag egy ereje teljében lévő férfi, aki tudatosan tervezi meg étkezését, a rendszeres testmozgást. A tükörbe nézve mégis egy csenevész fiúcskát lát, így mániákusan fog az edzésbe és a drasztikus étkezésbe. 

A táplálkozási zavarok egyes válfajait folyamatosan kutatják, jól diagnosztizálhatóak a különböző típusok, csak a probléma felismerése megy nehezen.