6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Mi alapján válasszak társasjátékot? Vásárlási útmutató kezdőknek és haladóknak

Társasjátékozni az egyik legnagyszerűbb elfoglaltság, sokunk kedvenc kikapcsolódása. Egy jó társasjátékra még hosszú évek múltán is emlékezni fogunk. Jó érzéssel gondolunk vissza, mikor egy hideg téli vasárnap délután összeült a család.

Nekem ilyen meghatározó játék volt a Bolondos labirintus, Gazdálkodj okosan és később a Cludo is. Manapság pedig már olyan sok társasból választhatunk, hogy elkel némi segítség, hiszen nem mindig egyszerű feladat a társasjáték vásárlás.

Milyen társasjátékokat találok?

Ha az elhatározás megszületett, hogy új társasjátékot veszel, akkor érdemes jól körbenézni az interneten és az erre szakosodott boltokban is. Sőt a Gémklubnál még játékmesterek segítségét is kérheted, hogy biztosan a számodra legmegfelelőbb társast vidd haza. De miből is tudsz választani, milyen alap társasjátékok vannak? Abban az esetben, ha gyerekekkel játszol, először mindenképpen korosztály szerint döntsél. Már négy éves kortól a játékok széles választékát találod. Vannak kártyás és táblás játékok is.

Ha viszont csak felnőttek ülnek majd az asztal köré, akkor érdemes egyrészt a játék hossza vagy típusa szerint döntened, illetve, hogy hányan tudják majd az adott társast játszani. Ezeket az információkat mind megtalálod a társasjáték dobozán. Kategóriák szerint az alábbi társasjátékokat különböztetjük meg:

  • Társasjáték felnőttek részére
  • Társasjáték családoknak
  • Parti játék
  • Logikai társas

Ezek a főbb kategóriák, de ezen belül is több alkategória van. Úgy, mint: történet‑vezérelt, stratégia, taktikai, két fős és felnőtt parti játékok. A családi játékok között még a kezdőkre is gondoltak, vagyis sosem késő elkezdeni, akár több generáció is könnyedén együtt játszhat.  A parti társasok között vannak gyorsasági/ügyességi, kommunikációs és extrém játékok. Mindenki találhat a kedvének megfelelőt.

Érdemes egy kis időt eltölteni a Gémklub weblapján, mert úgy több oldalról is meg tudsz vizsgálni egy egy játékot. Ha nem kategória szerint keresel, válogathatsz a legnépszerűbb társasok közül is. Megtalálhatod a Top 50 listát és az idén már megjelent új, illetve a még 2021-ben várható társasjátékokat is.

A listák mellett leírás is segít téged a választásban. Az összes társashoz tartozik egy rövid magyarázat, amely alapján biztosan el tudod majd dönteni, hogy megtaláltad-e a számodra legmegfelelőbb társasjátékot, amivel biztosan szeretni fogsz játszani vagy inkább tovább böngészel.

Ha pedig szeretnél kicsit beszélgetni a különböző társasjátékokról, még arra is van lehetőséged. A Gémklub játékmesterei lelkesen vezetnek be téged a társasok csodálatos világába. Tőlük bármit bátran megkérdezhetsz, átbeszélhetitek az elképzelésidet, hogy hányan játszanátok, mennyi időtök lesz rá. Sőt, ha személyesen nincs időd ellátogatni hozzájuk, már telefonon is felhívhatod őket.

Ha pedig egy különleges élményre vágysz és szeretnéd meglepni a barátaidat, foglalj asztalt a Gémklub Társasjátékklubban, ami biztosan életre szóló emlék lesz.

Jó játékot!

Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
További anyagok