8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Ezekkel a témákkal találkozhatsz a kémia érettségin

Minden dolgozat és vizsga előtt is gyakran érezzük: de jó lenne még egy napot tanulni! A kémia érettségi esetében azonban egy nap alatt sajnos nem válhatunk vegyésszé. Hamar el kell kezdeni a felkészülést, lássuk, pontosan miből!

A kémia 5 nagy területe

A kémia érettségin mindkét szinten találkozni fogsz általános kémiával, anyagszerkezettel, szervetlen és szerves kémiával, valamint számítási feladatokat kell majd megoldanod. 

A közép és az emelt szintű érettségi közti különbség a témakörök kifejtésének mélysége. Középszinten sokszor elég ismertetni egy bizonyos témát, emelt szinten azonban a folyamatok komplett magyarázatát kérik.

A kémia érettségire való felkészülés során jó, ha segítségedre van egy tanár. Időnként ellenőrizni tudja a tudásod, és irányba igazít a tanrendet illetően. 

Ha úgy érzed, kevés az időd és kényelmetlen magántanárhoz járni, egy interaktív, online kémiafelkészítő tanfolyam is rengeteget segíthet!

Anyagszerkezet és általános kémia

Az első két nagy témakör az anyagszerkezet és az általános kémia lesz. Az anyagszerkezet témakörhöz kapcsolódik az atomszerkezet, a kémiai kötések, a molekulák és az összetett ionok alapos ismerete.

Az általános kémia eggyel nagyobb falat az előzőnél. Itt kémiai átalakulásokról, termokémiáról, reakciókinetikáról, egyensúlyról, a kémiai reakciók típusairól és elektrokémiáról is tudnod kell mesélni.

Szervetlen és szerves kémia

Ki a szerves kémiát, ki a szervetlent szereti jobban. Mindkettőre jellemző lesz az érettségi vizsgán, hogy rákérdezhetnek a szerkezetre, fizikai és kémiai tulajdonságokra, előfordulásra, előállításra, felhasználásra és élettani hatásra. Ezen kapaszkodók mentén könnyen, strukturáltan tudsz felkészülni ezekből a témakörökből.

Szervetlen kémiában vesd bele magad hidrogén, nemesgázok, halogének, valamint a három nagy csoport: oxigén-, nitrogén-, széncsoport és a fémek tanulmányozásába.

A szerves kémia esetében fontos, hogy tudj beszélni a szerves vegyületek általános jellemzőiről, szénhidrogénekről, halogén-, oxigén- és nitrogéntartalmú szerves vegyületekről. Ide kapcsolódnak még a nitrogéntartalmú heterociklusos vegyületek, szénhidrátok, fehérjék, nukleinsavak, műanyagok és az energiagazdálkodás.

Számítási feladatok

A vizsga egyik legnagyobb részét a számítási feladatok képezik. Itt meg kell oldanod anyagmennyiséggel, gázokkal, oldatokkal, elegyekkel, keverékekkel, termokémiával, kémiai egyensúllyal, kémhatással és elektrokémiával kapcsolatos feladatokat. Előfordulhatnak számítások egy képlettel és kémiai egyenlettel kapcsolatban is. 

Szerencsére használhatsz függvénytáblát, periódusos rendszert és számológépet is!

A lvlUP online kémia és biológia érettségire felkészítő tanfolyamai interaktív módon segítenek végig a vizsgáig vezető úton! Gyúrj az ötösre, és távozz mosolyogva az érettségiről!

 

Van rendszer
Milyen rendszer?
Van rendszer
Milyen rendszer?
Van rendszer
Milyen rendszer?
Van rendszer
Milyen rendszer?
További anyagok