8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Hogyan kell használni az ülésmagasítót?

 

Itt a nyár, tökéletes az idő a kirándulásokhoz. Eben az időszakban rengeteg kisgyermekes család indul útnak autójával a Balatonra, a rokonokhoz, vagy akár csak 1-1 kiránduló helyre.

A rövidebb és hosszabb utazásoknál egyaránt fontos a gyermekek megfelelő biztonságának szavatolása, hiszen sosem lehetünk kellőképpen elővigyázatosak, pláne, ha gyermekünkről van szó.

Azzal szerencsére a legtöbb szülő tisztában van, hogy ha a gyermekkel autóban utazunk, gyerekülésre, vagy ülésmagasítóra van szükség. Abban azonban már sok a bizonytalanság, hogy mikor kell az egyiket és mikor a másikat használni. Addig egészen logikus a történet, hogy ameddig a gyerkőc kicsi, addig a gyerekülésben van a helye, ha pedig már nagyobb, a gyerekülés helyettesíthető ülésmagasítóval is. Na de mi az a pont, mikor azt mondhatjuk, hogy a gyermek már elég nagy az ülésmagasító használatához? Ezt már kevésbé egyszerű megválaszolni, ugye?

 ülésmagasító

Na de ne rohanjunk úgy előre, kezdjük az alapoknál.

Megkülönböztethetünk egymástól integrált autós gyermekbiztonsági rendszereket és nem integrált gyereküléseket. Az integrált biztonsági rendszerek hevederrel, különböző hajlékony elemek kombinációival, biztonsági csattal és egyéb állítható eszközökkel vannak felszerelve, melyek mind a gyermek biztonságos rögzítését hivatottak szolgálni. Ilyen integrált biztonsági rendszerek a hagyományos gyerekülések, melyek esetében a gyermek rögzítve van a gyereküléshez, a gyerekülés pedig külön rögzítve van az autó üléséhez.

 

A nem integrált gyerekülések ezzel szemben csak részleges biztonsági rendszerrel vannak ellátva, nem rendelkeznek saját rögzítőelemekkel, használatuk során a gyermek rögzítését ugyanaz a biztonsági öv szolgálja, amely a felnőttét is. Ilyen nem integrált gyerekülések gyakorlatilag az ülésmagasítók.

Azt, hogy a gyermek mikortól ülhet át az autós gyerekülséből az ülésmagasítóba, életkora és magassága határozza meg. 

 

Az érvényes jogszabály szerint egészen pontosan:
„A gépkocsiban vagy a mopedautóban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.”

 

Az első ülésen utazáshoz a 150 cm, míg a hátsó üléseken utazva 135 cm feletti magassággal már átülhet a gyermek a gyerekülésből az ülésmagasítóba.