12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

Magas a webkamerákkal kapcsolatos általános biztonságtudatosság

A Kaspersky számítógépes biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég tizenötezer személy megkérdezésével készült globális felméréséből kiderült, hogy az online felhasználók 23%-a mindig engedélyezi, hogy az alkalmazások és a szolgáltatások hozzáférjenek a mikrofonjukhoz vagy a webkamerájukhoz.

A kutatás szerint tízből csaknem hat felhasználó, tehát a válaszadók 59%-a aggódott már amiatt, hogy valaki az ő tudta nélkül figyeli őt a webkamerán keresztül, 60%-uk pedig attól is tartott korábban, hogy ez kártékony szoftveren keresztül történhet, ami azt jelenti, hogy a webkamerával kapcsolatos általános biztonságtudatosság magasnak mondható. Valószínűsíthető, hogy a jövőben – például a távoli munkavégzéshez és az együttműködési alkalmazások használatához való alkalmazkodások, vagy akár online póker játszmák során – egyre többen fogják proaktív módon védeni a technológiai eszközeiket is.

Globális hiány alakult ki a webkamerák piacán

koronavírus-világjárvány hatásainak is köszönhetően az elmúlt évben a videókonferenciákra való hagyatkozás óriási növekedést eredményezett bizonyos alkalmazások, mint amilyen a Microsoft Teams, használatában: a kutatás szerint a 2020 júniusi adatok 894%-os növekedést mutattak a 2020 februári bázishasználathoz képest. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető volt a webkamerák piacán azok globális hiánya, ugyanis rengeteg piacvezető márka tapasztalt rendkívül mértékben megnövekedett keresletet.

De miért is voltak hajlandóak az emberek hozzáférést adni az alkalmazásoknak a mikrofonjukhoz és a kamerájukhoz? Azért, mert ezek a technológiák és appok segítettek átvészelni a tavalyi év eseményeit mind a munka, mind a társasági élet és a szórakozási lehetőségek tekintetében egyaránt. Az eszközök elősegítették, egyúttal fel is erősítették a digitalizációt, a digitális átállást, aminek eredményeképpen a 25–34 év közötti korosztály 27%-már a mindig engedélyezi a hozzáférést. A Kaspersky kutatásából továbbá az is kiderült, hogy mindez kevésbé jellemző az idősebb korosztályra: az 55 évesnél idősebb válaszadók 38%-a mondta azt, hogy soha nem engedélyez ilyenfajta hozzáférést az appok és szolgáltatások számára.

Erősödik az online biztonsággal és a potenciális fenyegetésekkel kapcsolatos tudatosságnövekedés

A vállalat vezetői szerint teljesen nyilvánvaló, hogy sokan nincsenek tisztában a webkamera használatához és a kiberbiztonsági folyamatokhoz kapcsolódó biztonsági protokollokkal, de mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy ugyanakkor most egy erős pozitív irányú tendenciát látunk az online biztonsággal és a potenciális fenyegetésekkel kapcsolatos tudatosságnövekedés terén, ami proaktívabb fogyasztói magatartást eredményez, mint például a megelőző intézkedések meghozatala vagy az engedélyek ellenőrzése a videós és a mikrofonhoz való hozzáférés engedélyezése előtt. A szakértők továbbá számítanak arra is, hogy a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudatosság növekedését a vállalatok, a cégek által a dolgozóik számára biztosított biztonságtudatossági képzés is alátámasztja majd, különösen annak fényében, hogy az audió- és videóeszközöket ma már széles körben használják távmunkavégzéshez, de persze általánosabb célokra is.