15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Hogyan fejlesszük jól a gyermekünk mozgáskészségét?

A motoros funkciók első olvasatra vicces képet festhet elénk, de a valódi jelentése a fizikai mozgást takarja. Már babakorban megfigyelhetünk tipikus motoros mozgásokat, ilyen például a nyújtózkodás, a tárgyak egyre ügyesebb megragadása, majd a felállás, sétálás, szaladás. Az első öt évben fontos, hogy erre a készségre is hangsúlyt fektessünk. Cikkünkben bemutatjuk, milyen játékokkal tudjuk fejleszteni a gyermekek mozgáskészségét!

Mozgáskoordináció

A motoros mozgásoknak két típusa van: finom és durva. Előbbi legklasszikusabb példája a kézírás, míg utóbbihoz az elnagyolt fizikai mozdulatokat soroljuk, mint a mászás és az ugrálás. A különbség abban rejlik, hogy milyen típusú koncentrációt és mennyi izom megmozgatását igényli egy feladat. Éppen ezért mást igényelhet minden gyerek - lehet, hogy az egyiküknek az energiaszintje nagy és ezért könnyen elkapja a felé dobott labdát, de a lágy és apró mozdulatait érdemes cserébe fejleszteni, míg a másikat pont az utóbbi megerősítésében érdemes támogatni.

Hogyan válasszunk játékot?

Mindig vegyük figyelembe a gyerek életkorát és alapvető készségeit! Ha még csak most gyakorolja a kúszást és a fej felemelését, érdemes a törzset, majd a végtagokat erősítő játékokkal támogatni a fejlődést. A színes eszközök, a figurás pokrócok mind remek játékok erre, hogy gyakorolja a tárgyak megragadását!

A valamivel nagyobb, 3-5 éves gyerekeknek már bátran adhatunk kismotortbaba rollert - ezzel a durva motoros mozgás fejlődését segítjük. A focilabda vagy a hintaló is segítik a nagy lendülettel járó mozgáskoordináció fejlesztését. Ezzel szemben a finommotorikus mozgáshoz adjunk nekik hamar krétát, ceruzát, és segítsük nekik a színezésrajzolás elsajítását. Egy mágnestábla vagy egy játék zongora előremozdítja a megújuló kreativitást és alkotást!

Ami szintén erősíti a finommotoros mozgás kialakítását, ha a játszásba csatlakozva együtt építünk fakockákból házakat, vagy gyurmából formázunk állatkákat, tárgyakat. A montessori gyerekjátékok szintén segítenek, ráadásul egyaránt fejlesztik a térérzékelést és a logikát.

Fontos, hogy szülőként külön figyelmet szenteljünk a gyerekek mozgásfejlesztésére - vegyük figyelembe a csemeténk energiaszintjét és kedvenc időtöltéseit, és igazítsuk az ő üteméhez a fejlesztést!

A fotó forrása:

Monkey Business Images / Shutterstock.com

Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok