14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Az okos eszközök már az otthonainkban vannak!

Ma már legtöbb esetben részlegesen az okoseszközök már az otthonainkban vannak, ha még nem is integrált formában, mint az okoskonnektorok vagy fűtési rendszerek. De valamilyen formában használunk olyan segédeszközöket, appokat, amelyek segítségével optimalizáljuk az otthonunk működését. Ha nem is tudatosan tesszük ezt, de az okoseszközök ilyen módon is már az otthonainkban vannak.

Az okoseszközöktől okos az okosotthon?

Lássuk, mit tesz egy okoseszköz a háttérben, miközben mi távol vagyunk, vagy épp otthon pihenünk. Egy okosrendszer, amelyet már megtanítottunk mindenre, amire szüksége van az otthonunk energiarendszerének optimalizáláshoz, egyedül is képes elvezetni a háztartás ezen szegletét. Minél összetettebb feladatokkal látjuk el és minél több kontrollert vonunk be otthonunk működésébe, annál jobb és hatásosabb lesz az élmény.

Ha az összes kapcsolót, a fűtés-hűtés rendszert, ablakredőnyöket, de még a garázsajtót is összekötjük, akkor érhetjük el a maximális hatást. Magyarán így lesz okos az otthonunk.

A világon nagyon sok helyen gyártanak már ilyen eszközöket, Kína az egyik vezető a gyártásban, a fejlesztés megoszlik Európa és a többi fejlett ország között. A Sonoff az egyik olyan kínai, a Shelly pedig európai okoskontroller márka, amely meglepően olcsó, miközben széles körű szoftverkompatibilitással rendelkezik, és megbízható megoldást nyújt kis és nagy rendszerekben is.

Miért kell okosotthonokban élni?

Azt látjuk a pontos statisztikák alapján, hogy az adatvezérelt rendszerek összetettségük függvényében egyre jobb és jobb élményt nyújtanak a lakóépületekben. Az okosrendszerek a mesterséges intelligencia révén gyors fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. És ma már bizton állíthatjuk, hogy kevesebbet fogyaszt egy okosotthon, mint egy normál háztartás.

Az automatizálás előnyeiről nem is beszélve. Nem kell a fűtéssel-hűtéssel, függönyök elhúzásával, ajtók nyitásával-zárásával bajlódni. Még az ablakot sem kell feltétlenül kinyitnunk, ha friss levegőre vágyunk. A villany fel- és lekapcsolásáról nem is beszélve.

Letölthető applikációk segítségével összehangolhatunk minden kapcsolót és ezekre indíthatunk elemzéseket, vagy pedig a vezérlést részben/egészben rábízhatjuk egy mesterséges intelligenciára. Emellett minden pillanatban felülírhatjuk a rendszer döntéseit. De azt halljuk több helyről is, hogy nem érdemes a rendszerrel versenyezni. 

Nekünk, lakóknak sok dolgunk van, és nincs időnk megtanulni saját otthonunk folyamatait. Az okosrendszereknek viszont egész nap semmi más dolguk nincs, mint statisztika és a viselkedésünk alapján beazonosítani a leghatékonyabb működést a lakóépület számára.

Az okosotthon okosabb az embernél?

Az embernél nem okosabb az okosotthon, viszont azt az egy dolgot, amire létrehozták, nagyon profin végzi el: az otthoni kényelem és automatizálás biztosítása magas fokon.

 

Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
További anyagok