17 °C, Budapest
17 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.25. szombat, Irén
filter.hu filter.hu

Zöld oázisok a kék ég alatt

Amint beköszönt a jó idő, megnő bennünk a vágy, hogy odakint, a természetben töltsünk minél több időt. A nagyvárosokban élőknek még inkább szükségük van erre. Teremtsünk magunknak pihentető, természetközeli környezetet!

A kertes családi vagy társasházban élők szerencsés helyzetben vannak, hiszen az őket körülvevő zöld minden napszakban, minden évszakban rendelkezésükre áll. De egy teraszon vagy akár egy aprócska erkélyen is megteremthetjük magunknak azt a zugot, ahol jólesik megpihenni.

Némi anyagi és időráfordítással valóságos kis oázist varázsolhatunk magunk köré, ahol élvezhetjük a jó levegőn, reggel elfogyasztott kávénkat, vagy ahova kiülhetünk egy pohár borral egy fárasztó nap végén. Kényelmes, időtálló, ízlésünknek megfelelő kerti bútorokkal berendezett kertünkben, teraszunkon már csak néhány kényelmes kiegészítőre, és mindenekelőtt virágokra, zöld növényekre van szükség a relaxáló környezet megteremtéséhez.

Miért ültessünk növényeket?

Régóta ismert a természet gyógyító ereje, amely a testet és az elmét képes egyensúlyba hozni. Bár a városi léttel mind jobban eltávolodunk ettől, az igény megvan bennünk. Mind a növények közelsége, mind a velük való foglalkozás relaxáló hatással bír. 

A növények nemcsak díszítik otthonunkat, teraszunkat, kertünket, hanem tisztítják a levegőt, növelik a páratartalmat, nyugtatóan hatnak szervezetünkre. Testünkre és lelkünkre is jó hatással vannak. 

Egy jól átgondolt, a hely adottságait figyelembe vevő növénytelepítéssel nemcsak a gondozásukat, hanem a későbbi évek fenntartási munkáit is csökkenthetjük. És nem mellesleg esztétikailag is vonzó látványt teremtünk, amiben nap mint nap gyönyörködhetünk. 

A terasz, kert gondozásához szükséges eszközök tárolására is sokféle tetszetős és praktikus megoldás létezik, amely dekoratív elemként a kert esztétikájához járulhat hozzá. 

Virágokat a kaspókba, virágládákba!

Számtalan, a teraszra, erkélyre kiválasztott kerti bútorok színéhez, stílusához, anyagához illő virágtartó edény közül válogathatunk. A kevés gondozást igénylő, az időjárás viszontagságainak ellenálló polyrattan kerti garnitúrához választható ugyanezen anyagból készült virágtartó láda, de a mediterrán stílus kedvelői is többféle anyagból készült virágtartókból válogathatnak. 

Az ültetendő növények igényei is meghatározhatják, milyen típusú virágtartót válasszunk. A napnak, szélnek, csapadéknak jobban kitett, teraszokra szánt növények számára érdemes UV- és fagyálló, minőségi műanyag virágtartókat választani, hiszen ezek nem fakulnak ki egy nyár alatt, nem repednek meg télen, így a következő szezont nem ezek pótlásával kell kezdeni.

Amennyiben erkélyt kívánunk növényekkel beültetni, szempont lehet még a födémre nehezedő súly is, ami a könnyebb műanyag virágládák, kaspók alkalmazásával csökkenthető.

Manapság nagyon divatos egy kis balkonon is fűszernövényeket termeszteni, illetve minden lehetséges helyet kihasználva növényeket ültetni. Akár az erkélykorlátra, akár a falra függesztve, akár cserepekben a padlón, számtalan megoldás közül válogathatunk.

 

Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
További anyagok