15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Milyen a jó énidő?

Foglalkoztál már a gondolattal, hogy vajon milyen a jó énidő számodra? Min múlik a siker, a kikapcsolódáson, feltöltődésen, a téged körülvevő személyeken vagy valami egészen máson? Szánj most magadra pár percet, és gondold végig velünk együtt!

Mit jelent?

Az énidő jelentése: kizárólag saját magunkkal töltött idő, ami során önmagunkat előtérbe helyezve valamilyen passzív vagy aktív tevékenységet végzünk.

Az az időtartam, amit magunkra szánunk, kizárva a külvilágot és a felelősségeket, gyakran rendkívül kevésnek bizonyul. Sokszor emlékeztetnünk kell magunkat, vagy barátaink figyelmeztetnek arra, hogy “mintha nem lennél önmagad, pihensz eleget”?. Az élet számos akadályt gördít elénk, sok területen kell helyt állnunk. Ha nem iktatunk be elég pihenőt, szervezetünk egy idő után jelez, hogy itt az ideje egy kicsit lelassulni és feltöltődni. 

A hosszú távú stressz és önmegvalósítás hiánya, valamint a kikapcsolódás elhanyagolása kiégéshez vezethet, amit számos fizikai tünet, betegség kísérhet. Ezt elkerülve nagyon fontos bizonyos időközönként lopott perceket, órákat beiktatni, és csak magunkkal foglalkozni.

Hogyan csináljam?

Az énidőre gondolva beugorhat egy kép, amin egy habos kád vizében lubickolva könyvet olvasunk és fittyet hányunk a világra. Másnak lehet, hogy aktívabb tevékenységre, lovaglásra, sportra, barkácsolásra van szüksége a feltöltődéshez. Sokan sokfélék vagyunk, más igényeink vannak, nincs egy bevált recept mindenki számára, de néhány általános tippet érdemes megfogadni.

Számos tevékenység csak látszólag tölt fel minket, de ezek befejeztével nem kapjuk meg a várt pihentető hatást. Ilyen lehet a sokáig tartó tévénézés, interneten böngészés, telefonon, számítógépen való játszás. A külső ingerek és a zaj folyamatos készenlétre készteti az agyunkat, ezáltal nem tud megfelelően pihenni.

Milyen időközönként érdemes “kikapcsolni”?

Ahogy a mondás tartja, jóból is megárt a sok. A munka, család, barátok és számos elvárás mellett gyakoribb, ha elhanyagoljuk a kikapcsolódást, de áteshetünk a ló túloldalára is. Az énidő egyik szépsége az, hogy különleges jelentőséget szentelünk neki, ezzel is megbecsülve, megjutalmazva magunkat a kemény munkáért. 

Próbáljunk meg rövidebb és hosszabb “áramszünetekben” gondolkodni. A hosszabb kikapcsolódáshoz hozzájárulhat bármilyen hobbi, tevékenység, amit nem minden nap végzünk.

Rövidebb tűzoltásra találjunk olyan kikapcsolódást, ami megnyugtat és visszahoz minket a jelenbe. Számos nagyszerű gyakorlat elérhető, de sokszor a dolgok egyszerűségében rejlik a siker. A természet figyelése, hallgatása, befelé figyelés, csend vagy egy házi kedvenccel való önfeledt játék is ugyanolyan boldogságot válthat ki.

A legfontosabb az énidő sikerességében az, hogy egy dolognak szenteljük a figyelmünket. Nézz körül a Holidayshop.hu oldalán, és add át magad a kényeztetésnek!

 

Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
További anyagok