12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

SZJA kedvezmény a fiataloknak

A kormány újabb személyi jövedelemadót érintő kedvezményt tervez bevezetni, ezúttal azonban nem az édesanyák, hanem a pályakezdő fiatalok lesznek a kedvezményezettek. A kezdeményezés az összevont adóalapok csökkentésére szolgál majd, érvényességi ideje pedig 2022. január elsején kezdődik.

Kik vehetik igénybe a kedvezményt?

Az érintett fiatalok a 25 évnél fiatalabb korosztályból kerülnek ki, tehát a 25. életév betöltése előtt vehető igénybe a személyi jövedelemadót érintő kedvezmény. Az ő pályakezdésüket, s ezen keresztül önálló életük megkezdését, valamint a jövőben tervezett családalapításuk lehetőségét szeretné a kormány támogatni ezzel a kezdeményezéssel.

Mekkora összegre igényelhető?

Tulajdonképpen az átlagbérig szól a kedvezmény, amelyet az adott tárgyévet megelőző évben, júliusban a KSH a teljes munkaidős bruttó átlagbérként határoz meg. Azok a fiatalok, akik ennél magasabb bért kapnak, szintén igényelhetik a kedvezményt, de csak ennek az összegnek a mértékéig. 2020 júliusában ez az összeg 401.847 Ft volt. Az átlagkereset összegéig személyi jövedelemadó mentességet élvezhetnek a fiatalok, az e fölötti rész után azonban már kell majd személyi jövedelemadót fizetniük azoknak, akiknek a keresete meghaladja az átlagbért.

Hogyan és milyen keresetre lehet igénybe venni?

A törvényjavaslat a fiatal számára rendszeres jövedelmet juttató kifizető feladatkörébe utalja, hogy a kedvezmény összegével az arra jogosult személy adóelőleg alapját automatikusan csökkentse. Lehetőség lesz arra is, hogy az éves adóbevallás keretében igényeljék a személyi jövedelemadót érintő kedvezményt, azonban ehhez már külön nyilatkozat válik szükségessé. 

A tőkéből származó bevételre nem vehető igénybe a kedvezmény, az egyéb jövedelmekre azonban igen. A bevételi források, hogy mire kapható kedvezmény, s mire nem, megegyeznek a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességének kapcsán meghatározottakkal. 

Változó szabályok és törvények követése

Pénzügyi szakemberek számára továbbképzések és szakmai programok, úgymint kreditpontos képzések segítik a folyamatos törvényi és jogszabályi változások nyomon követését, s ami még ennél is fontosabb, a változások értelmezését. Ezek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a nem általános, hanem speciális helyzetekre is pontos válaszokat és megoldásokat találjanak, s így a lehető legoptimálisabb lehetőségekről tájékoztathassák ügyfeleiket. 

A szakmai klubok keretében lehetőség nyílik neves szakértők és adózási, valamint pénzügyi intézetek vezetőinek, magas rangú munkatársainak tolmácsolásában megismerni a változásokat, s a ritka helyzeteket is velük együtt értelmezni, állásfoglalásukat megismerni, hiszen a klubok keretében konkrét kérdések is feltehetők.

A klubok segítségével minden pénzügyi szakember, könyvelő és adótanácsadó hasznos, munkáját segítő támogatást és információkat nyerhet.