26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Életet ment vagy életveszélyes a ködlámpa használata?

Az őszi ködös időkben szinte naponta jönnek a hírek a nem útviszonyoknak megfelelő közlekedés miatt történt balesetekről, de a ködtől tavasszal sem szabadulunk meg teljesen. Megmutatjuk, hogyan használd a ködlámpát, hogy életet mentsen.

A ködlámpa használata eléggé megosztja az autós társadalmat, mert elég kevés az a helyzet, amiben valóban hasznos, viszont annál többen használják akkor is, mikor nem kellene. Ez pedig egy olyan gyakorlat, ami autóstársainkat zavarhatja. A ködlámpa beállításánál minden esetben kérjük szakember segítségét, mert egy rosszul bekötött ködlámpa teljesen elvakíthatja a szembejövőket, ezért használata balesetveszélyes. Mire figyeljünk, hogy segítsen és ne ártson a ködlámpa?

Mikor használjuk a ködlámpát?

A KRESZ meglehetősen gumiszabályt ad a ködlámpa használatára. A 44.§ 4. pontja szerint ködlámpát kapcsolni akkor szabad, ha azt a látási viszonyok indokolttá teszik. Ez a normál gyakorlat szerint alapvetően a sűrű hóesést vagy átláthatatlan ködöt jelenti, amikor valóban a motorháznál tovább nem látni, ezért csak nagyon lassan tudunk haladni.

Ködlámpát csak lakott területen kívül lehet használni, a közvilágítás miatt a városokban semmi nem indokolja a ködlámpa használatát.

Hogyan használjuk?

Személygépkocsikra általában első ködlámpát lehet felszerelni, illetve hátsót csak akkor, ha van első ködlámpa. A bekötésnél arra kell figyelni, hogy a ködlámpát csak helyzetjelzővel vagy tompított fénnyel együtt lehessen használni. Ezt elég bonyolult összehozni, úgyhogy kérjük szakember segítségét.

A dupla hátsó ködlámpa használata azért különösen veszélyes, mert tompítja a felvillanó féklámpa fényét, ezáltal a mögöttünk haladó reakcióideje jóval hosszabb lesz, ami balesetveszély forrása lehet.

Mikor kerüljük a ködlámpát?

A ködlámpa használatát minden olyan esetben kerülni kell, amikor az nem indokolt. Ha kisebb a köd, vagy viszonylag normális látási viszonyok vannak, akkor ne veszélyeztessük autós társainkat egy vakító fényforrással.

Ez az alapelv él akkor is, ha ugyan fel kellett kapcsolni a ködlámpát, de autóstársunk utolért. Ebben az esetben mindenképpen kapcsoljuk le a hátsó ködlámpát, mert letompítja a féklámpa fényét. Hasonlóképpen, ha szemből érkezik a másik közlekedő autó, akkor előre kapcsoljuk le a ködlámpát, hogy ne vakítsunk.

Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
További anyagok