15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Itt a szúnyogszezon, rovarhálót minden ablakra!

Berobban a nyári meleg és ezzel együtt nyakunkon a szúnyoginvázió. Minden ablaknyitással együtt jó eséllyel engedünk be egy sereg éhes vérszívót. Hogy ez ne történjen meg, érdemes rovarhálót rakni az ablakra – de milyen fajtát?

Az ideális rovarháló természetesen az, amit már az ablakkal együtt felszerelnek. Itt a tisztítás lehet még probléma, de ezt leszámolva alapvetően védve vagyunk. Ha azonban utólag kell rovarhálót az ablakra felrakni, akkor már nehezebb a helyzetünk. A régi fa ablakok esetében még fel lehetett szögelni a hálót, de a műanyag ablakoknál ez már lehetséges. Szerencsére vannak praktikus megoldások a rovarháló ablakra rögzítéséhez, és többféle rovarháló is létezik.

A rovarháló ablakra rögzítése

A legpraktikusabb megoldás, hogy a rovarhálót az ablakra erősítsük az öntapadós tépőzáras szalag. Nincs szükség plusz szúnyogháló keretre, mert a szalagot egyenesen az ablakkeretre lehet ragasztani. Szükség esetén a szalag nyom nélkül eltávolítható, és a legjobb, hogy a rovarhálót egy mosás után újra tudjuk használni. Így több éven keresztül megoldódik a vérszívó probléma egyetlen befektetéssel.

Mindenre van megoldás

A rovarhálók többféle ablakra készülnek. Többféle méretben és szélességben is kapható háló, és külön tekercsben is vásárolhatunk tépőzáras szalagot, ezáltal bármilyen méretű ablak védelme megoldható.

Annak sem kell csüggedni, akinek tetőtéri ablaka van, mert már speciális rugalmas rovarhálók is léteznek, amik lehetővé teszik, hogy a befelé billenő tetőablakon se jöjjenek be a rovarok és vérszívók.

Nemrég jelentek meg sötét anyagú, kifejezetten a szoba árnyékolását segítő rovarhálók is, amik a nyári melegben nem csak a rovarok ellen védenek, hanem hozzájárulhatnak a lakás hűtéséhez is.

Az ajtók védelme is megoldható, mert vannak kifejezetten ajtókra készült rovarhálók, ahol a háló két szárnya átfedéssel egymásra borul, és áthaladás után tökéletesen zár.

Praktikus tanácsok

Az ablakkeretet mindenképpen alaposan tisztítsuk meg a ragasztószalag felhelyezése előtt és várjuk meg, míg teljesen megszárad a felület. A szalag erős tapadását segíti, ha egy kanállal vagy más eszközzel lesimítjuk és alaposan lenyomjuk.

Hagyjunk neki pár percet és csak utána erősítsük bele a rovarhálót. A háló vágásához érdemes a mellékelt szerszámot használni, de egy egyszerű olló is tökéletesen megfelel.