14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

Kollagén: a fiatalság forrása és az ízületek védelmezője

A kollagénről már mindenki hallott, ha máshonnan nem, akkor a ránctalanító krémek reklámjaiból. Ezért aztán sokan egyszerűen csak ránctalanítóként ismerik, pedig ez az anyag ennél jóval sokoldalúbb, ráadásul a fiatalító hatása sem merül ki annyiban, hogy egyszerűen csak simábbnak tűnik tőle a bőrünk.

Nem egy külsőleg működő ráncfeltöltő

A kollagént nem úgy kell elképzelni, mint valami külső anyagot, ami egyszerűen feltölti a ráncokat – bár a reklámok olykor ezt sugallják. A kollagén belülről épít, méghozzá oly módon, hogy jelenlétében a bőr visszanyeri a rugalmasságát, nedvességtartalmát, így újra feszesnek és üdének hat.

Éppen ezért, a kollagéntartalmú krémek használata helyett sokkal nagyobb hatást lehet elérni, ha közvetlenül visszük be az anyagot a szervezetünkbe, például kollagén kapszula formájában. Így könnyen és gyorsan lehet napi szinten megfelelő mennyiségű kollagénhez jutni. A kapszulák közül több fajta is elérhető, így tetszőleges formában fogyasztható a kollagén.

Mit tudunk a kollagénről?

A kollagén valójában egy fehérje, mégpedig a legelterjedtebb az állatvilágban. Több szempontból is nagyon fontos szerepe van a szervezetünkben: gondoskodik a porcok felépítéséről, a csontok rugalmasságáról, a sejtek közötti tér felépítéséről. És igen, a bőr rugalmasságáról is.

Szervezetünkben a kollagén természetes módon, bőségesen képződik – egy ideig. Aztán az idő múlásával a kollagén termelődése lelassul, ennek lesz a következménye, hogy a csontok merevebbek lesznek, a porcok egyre inkább kopnak, a bőrünk pedig veszít a rugalmasságából és megereszkedik, valamint a ráncok is egyre kevésbé tűnnek már el egy-egy hunyorgás vagy mosoly után.

A kollagén pótlása így sok szempontból lehet kifizetődő: az csak egy dolog, hogy fiatalabbnak tűnhetünk a hatásának köszönhetően, de annak is érezhetük magunkat, hiszen a porcaink jobb állapotban lesznek, így az ízületek jobban szuperálnak, tovább maradunk mozgékonyak.

A szép hajért és körömért

Sokan nem tudják, de a kollagén nem csak a bőrt teszi szebbé: a hajra és a körömre is nagyon pozitív hatással van. Ez annak köszönhető, hogy a benne található aminosavak serkentik a szervezetben a keratin termelődését, így a köröm is, a haj is erősebb és egészségesebb lehet.

Ez a két terület pedig sokaknak problémás: vékony, töredezik, nem lehet normálisan megnöveszteni. Nos, ennek oka legtöbbször a tápanyaghiányban keresendő, amit nem biztos, hogy a samponok, vagy éppen a vitaminos kézkrémek fognak megoldani. Itt is érdemes belülről építkezni, és a kollagén segítségével „rávenni” a szervezetet arra, hogy termeljen több keratint, ami a haj és a köröm szépségéért is felel.

Hogyan lehet pótolni a megfogyatkozott kollagént?

Ahogy már említettük, leginkább direkt vihetjük be a szervezetünkbe, különböző készítmények formájában. Bizonyos ételek ugyan tartalmaznak kollagént (ilyen például a csontleves), de ez elég elenyésző mennyiség ahhoz képest, amennyire szükség lenne a hatékonysághoz. Éppen ezért választják sokan a táplálékkiegészítőket: egy pillanat alatt bevihető a napi szükséges mennyiség.

Ha kollagénkészítményt keresel, kapszula, tabletta, illetve por formátumban találkozhatsz vele. Innentől kezdve természetesen a Te döntésed, melyiket választod, melyiket veszed be a legkönnyebben. Arra érdemes figyelned, hogy az adott kiszerelésben mennyi kollagén is van konkrétan, mert ez változó lehet az egyes termékek esetében.

A „belső ráncokat” is kisimítja

Tudtad, hogy a stressz nagymértékben felelős az öregedésért? Az úgynevezett oxidatív stressz az oxidáció révén nagymértékben hozzájárul a szabad gyökök kialakulásához, melyek, ha túl sok van belőlük, jelentősen károsíthatják a sejteket. Így gyorsítják az öregedés és akár súlyos betegségek kialakulását is elősegíthetik.

A kollagén azonban antioxidáns hatású, így hatékonyan veszi fel a harcot az említett szabad gyökök ellen, ezáltal kívül-belül tovább maradhatunk fiatalok – nem mellesleg az egészségünket is megőrizhetjük.

Sokszor mondjuk bizonyos dolgokra, hogy ártani biztosan nem fog. Nos, a kollagén is ilyesmi: kárt egészen biztosan nem tesz a szervezetünkben, azonban nagyon is hasznára lehet – érdemes kipróbálni!

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok