31 °C, Budapest
31 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Így válasszunk mosógépet!

A megfelelő mosógép kiválasztása számos kérdést vet fel. Néhány évtizeddel ezelőtt a készülékek még hosszabb élettartammal rendelkeztek, ma azonban 10-12 évet várhatunk tőlük. Egyre gyakrabban kell új mosógépet vásárolnunk; utánajártunk, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani.

A várható életkor és a márka kérdése továbbra is fontos preferencia – halljuk az egyik műszaki áruház munkatársától. Szerinte a rövidebb élettartam nem abból adódik, hogy a gyártók elfelejtettek minőséget előállítani; sokkal inkább arról van szó, hogy a felgyorsult innovációs technológiák miatt a régi készülékek egyre gyorsabban válnak elavulttá. Emiatt a gyártók jellemzően 8-12 éves élettartamra optimalizálják a készülékeket.

A magyar háztartások átlagosan 10 évenként cserélik le a mosógépet. Ez hasonló a legtöbb háztartási nagygép várható élettartamához. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gondos kiválasztás akár 2-4 évvel hosszabb élettartamot jelent, mint egy „elhibázott” döntés. Éppen ezért érdemes alapos döntést hozni.

Tudni kell, hogy a hazai kereskedelmi forgalomban jellemzően három típus közül választhatunk. Továbbra is a hagyományos elöltöltős készülékek a legnépszerűbbek, amelyek szinte minden tulajdonsággal a hatékonyságot szolgálják. De rendelkeznek egy hátrányos tulajdonsággal is: lényegesen nagyobb szabad területet követelnek, mint az alternatív megoldások. Nem csak a nagyobb alapterülettel kell számolni, hanem az előrefelé nyíló ajtó helyigényével is.

Az alternatív megoldások között elsőként kell említeni a felültöltős mosógépeket, amelyek a helytakarékosság bajnokai. Nem csupán az alapterületük kisebb, de még az ajtónyitással sem lesz gondunk – hacsak nem egy polc alá szeretnénk elhelyezni a készüléket. A helytakarékosságnak azonban ára van; jellemzően kisebb dobkapacitással kell számolnunk, illetve az ilyen készülékek a működési sajátosságaikból adódóan kevésbé energiatakarékosak.

A másik alternatív megoldást a keskeny elöltöltős gépek jelentik, amelyek keskenyebbek a hagyományos készülékeknél, szerkezeti felépítésük azonban hasonló, így az előnyös tulajdonságaikkal is rendelkeznek. Noha helytakarékosnak tekintjük őket, a felültöltős változatokkal e téren nem tudják felvenni a versenyt, legtöbb tulajdonságuk azonban kiváló.

Érdemes foglalkozni a dobkapacitással is, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi ruhát moshatunk egyszerre. Természetesen léteznek általános ajánlások, azonban a személyes preferenciák felülírhatják ezeket. Egyedül élők számára egy 3,5-4 kg kapacitású készülék is jó választás lehet, gyorsan szennyeződő ruhák mosásához azonban 6 kg feletti készüléket érdemes választani.

Fontos kitérni az energiatakarékosság kérdésére is, hiszen ez határozza meg, a mosógép mennyi villamos áramot fogyaszt. Ki kell emelni, hogy az energiaosztály-besorolás az idei évben megváltozott, így ma már nem találkozunk pluszos jelölésekkel, viszont a betűk besorolása is megváltozott. Érdemes összehasonlítást végezni; a kínálatban szereplő magasabb besorolású készülékeket ajánlott előnyben részesíteni.

Mindezek mellett érdemes még figyelembe venni a zajszint kérdését, a rendelkezésre álló extra funkciók és programok sorát, illetve a centrifuga maximális sebességét is. Mérlegeljünk a saját igényeink szerint és biztosak lehetünk benne, hogy nagy megelégedettséggel használjuk majd készüléket.