15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

A legjobb módszer, hogy elkerüld a kerti tó algásodását

Végre megérkezett a szép idő, és egyre többet vágyunk ki a kertbe. Ha egy kis tavacska is ékesíti a kertedet, akkor bizonyára szívesen gyönyörködsz a felszínen megcsillanó napsugarak és a tiszta vízben ficánkoló halak látványában.

Apropó, tiszta víz! Ezt az idillt könnyedén elronthatja, ha a tó felszíne zöld algatengerré változik. Brrr, de gusztustalan! A látvány sem túl csábító, de a túlzott elalgásodás a növényeknek és a halaknak sem tesz jót. A ke-shop.hu szakértői szerint létezik természetes, vegyszermentes megoldás az algátlanításra. Lássuk!

A siker titka a megelőzés

Az alga nem más, mint egy fotoszintetizáló - tehát oxigént termelő - élőlény. A kerti tavad túlzott elalgásodása az ökológiai egyensúly felborulását jelzi, tehát semmiképp sem egy kívánatos állapot. Emiatt érdemes inkább a megelőzésre koncentrálnod, több okból is.

Egyrészt a rendszeres karbantartással megelőzheted a bajt, és elkerülheted az algák elszaporodását. A probléma utólagos orvoslása ugyanis mindig nagyobb áldozattal jár, hiszen az ökológiai egyensúly ilyenkorra már felborult. Másrészt a rendszeres odafigyelés és megelőző kezelés sokkal kevésbé macerás - tehát rád is kisebb feladatot ró -, mint az utólagos irtás.

Mitől nő a zöld szmötty?

Annak érdekében, hogy hatékonyan meg tudd előzni az algák eluralkodását a tavad felett, érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen körülmények kedveznek a zöld szörnyetegnek.

Mindennek a meleg álló víz az oka. A nyári napfény felmelegíti a tó vizét, ami serkenti az algaképződést. Mindezt tovább súlyosbítja, ha a tó vize sekély - mert ilyenkor könnyebben felmelegszik -, valamint ha nem megfelelő a víz áramlása a tóban. További kedvezőtlen hatása van annak is, ha esetleg túl sok táplálékot adsz a benne úszkáló halaknak, és felhalmozódik a vízben lebegő ételmaradék.

Vegyszermentes megoldás

A tóban élő növények és halak megkímélése érdekében nem csupán az egyensúly felborulásának megelőzése a cél, hanem fontos az is, hogy mindenképp természetes, vegyszermentes kezelési módot válassz.

A ke-shop.hu egy olyan, ökológiai gazdálkodásból származó - tehát 100% bio - algátlanító termékkombinációt fejlesztett ki, amely nem csupán kerti tavak, hanem tározómedencék algátlanításához is használható. A KE-algamentesítő két termék kombinált jótékony hatását biztosítja:

  • A KE-víz egy olyan növénybiológiai kivonat, ami a gombák elterjedésének megakadályozásával segít fenntartani az egyensúlyt, fenntartva a kiváló vízminőséget és a halak egészségét.
  • A zeolit kőliszt a víz pH-értékét szabályozza és gátolja az algák szaporodását, ráadásul megköti a vízben lebegő szennyeződéseket.

Az ökológiai egyensúly megelőzése és fenntartása rendszeres kezelést igényel, de hidd el, meghálálja magát. Inkább tölts el egy kis időt az ápolással havi 1-2 alkalommal, minthogy már a bajt kelljen helyreállítanod egy hosszabb kezeléssel.