28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Modern kerekesszékek a Te igényeidre szabva

A kerekesszék, vagy ahogy a köznyelv nevezi, tolószék, tolókocsi, nem újkori találmány. Kínában már a VI. században használtak ilyet, de csak a XX. században terjedt el a nyugati világban, és kezdték meg a tömeggyártását.

Alkalmazási területek

A kerekesszék helyváltoztatást segítő gyógyászati segédeszköz. Alapvetően mozgássérült és járóképtelen betegek részére készül szobai és mérsékelten utcai használatra. A kerekesszék rövid idejű igénybevételre megfelelő.

Célja, hogy az azt használó személy akár önállóan, akár más személy segítségével beltérben vagy rövidebb ideig kültéren mozogni tudjon. A kerekesszékek nagy segítséget jelentenek azon korlátozott mozgású vagy járóképtelen betegek, csökkent mozgású idős személyek számára, akik önálló mozgásra már nem vagy csak korlátozottan képesek. Az eszköz segítségével elhagyhatják lakásukat levegőzés, bevásárlás céljából, segítve őket ezzel társas kapcsolataikban is. 

Kerekesszékeket alkalmaznak kórházakban, rendelőintézetekben, idősotthonokban, repülőtereken, illetve minden olyan létesítményben, ahol mozgássérült vagy mozgásukban nehezített személyeket kell különböző okok miatt mozgatni. 

Amennyiben szükséged van kerekesszékre, a BükkösMed gyógyászati webáruház számtalan típusú és árkategóriájú kerekeszéket kínál, nézz szét náluk!

Milyen típusai vannak?

Többféle típusú, kialakítású és funkciójú kerekesszék létezik.

Alapvetően kézi hajtású és elektromos kerekesszékeket különböztetünk meg. A kézzel hajtott, mindennapi használatra tervezett kerekesszékeknek létezik merev, illetve összecsukható változata. Az összecsukható eszközök alkalmasak arra, hogy beférjenek egy személyautóba, így nagyobb mozgásteret adva használójuknak.

A merev kerekesszékek viszont hosszabb távok megtételére alkalmasabbak. Ezeket egyes gyártók ma már ultrakönnyű anyagokból - alumínium, magnézium vagy titánötvözet - készítik, sportolásra, akár túrázásra alkalmas kivitelben. 

Számos kiegészítő elérhető napjainkban a kerekesszékekhez: üléspárnák, biztonsági öv, sárvédő, extra támaszok a végtagok és a nyak számára, ruhavédők, esőponcsók, meleg lábzsákok, mankó- és bottartók, italtartók, táskák.

Léteznek olyan típusok is, amelyeknek állítható az ülésmagassága, az ülés szöge és szélessége, a lábtámaszok, így biztosítva a használó kényelmét.

Egy standard kerekesszék teherbírása 110-120 kg, ezért amennyiben az eszközt túlsúlyos beteg használja, akkor extra teherbírású változatra van szükség.

Gyártanak speciális, higiéniai célokra is kerekesszéket a mosdatás, vécézés, testápolás megkönnyítésére. 

Készülnek olyan kerekesszékek is, amelyek ép lábbal hajthatók, egykezes hajtásúak, illetve nagyon speciális, sportcélokra készült modellek. Kifejezetten gyermekek számára is gyártanak kerekesszéket.

A kerekeszékek árát a használhatóság - ideiglenesen van szükség az eszközre, vagy tartósan járóképtelen személy részére lesz - és egyéb speciális funkciói befolyásolják.