15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

Mi alapján válasszunk franciaágyat?

A megfelelő ágy kiválasztása fontos feladat. Életünk meghatározó részét töltjük alvással, és szükségünk van arra, hogy kipihentek legyünk, így tudjuk a napi munkánkat is megfelelően elvégezni, és kiegyensúlyozottan élni. Mégis, honnan tudni, hogy melyik ágy segíthet ebben?

A franciaágy mérete

Sokan idővel megunják, hogy a kanapén töltik az éjszakákat, lemondva a hálószoba nyújtotta pihenés öröméről. Az ágyazható kanapék nagyon jó szolgálatot tehetnek, azonban eljön az idő, mikor hosszú távon érdemes lemondani az ilyenfajta alvásról. 

Alakítsunk ki egy hálószobát, ha kicsi a lakás, hálófülkét, hogy mindenképpen ki tudjuk magunkat pihenni egy elszeparált helyiségben.

Kisebb hálószobába a 160 x 200 cm-es franciaágy lehet az ideális. Ezen elfér két ember, mégsem foglal túl sok helyet. Persze ha nincs lehetőségünk ekkora méretet elhelyezni a szobában, akkor a 140 x 200 cm-es ágynál kell maradnunk. Nagy, tágas hálószobába már elfér a 180 x 200-as ágy, ami igazán kényelmes. A 200 x 200 cm-es franciaágy tulajdonképpen családi méret. 

A franciaágyak típusai

Mostanában nagyon divatosak a boxspring ágyak. Ezek az ágyak kárpittal vannak bevonva, többrétegű a kialakításuk. Rugós matracrendszer alkotja az egyik réteget. A kompakt franciaágyak helyét, amelyekben a matrac az ágy beépített részét képezte, a boxspring ágyak veszik át. Ezek az ágyak nem ágyneműtartósak, találhatunk közöttük olyan kialakításút, melyben fiókokat találunk az ágynemű tárolására.

A hagyományos ágyneműtartós franciaágyak még mindig nagyon divatosak, általában ezeket már külön matraccal egészíthetjük ki. Az ágyneműtartó nagyon fontos lehet tárolás szempontjából, hiszen vannak olyan otthonok, kisebb lakások, ahol minden négyzetmétert ki kell használnunk. 

A hagyományos, fából vagy fémből készült, lábakon álló franciaágyak is divatosak manapság, hiszen az örök klasszikus egyszerűség soha nem veszíti el a szerepét, sem a lakberendezésben, sem máshol. 

A franciaágy esetében számít a hálószoba stílusa. Amennyiben az általunk kiválasztott, kényelmesnek tartott ágy nem teljesen illik a kívánt környezetbe, érdemes textilekkel és kiegészítőkkel korrigálni a megjelenésen. Például egy modern boxspring ágy eleganciája bármilyen hálószobában jól mutat. 

Milyen a megfelelő matrac?

Milyen típusú matracok közül választhatunk, amikor alvóhelyünket, hálószobánkat tervezzük? Még mindig reneszánszukat élik a hagyományos vagy épp valamilyen mértékben újragondolt rugós matracok. Mint a többzónás táskarugós matrac is. Velük párhuzamosan a szivacsmatrac is hódít. A szivacsmatracok tartást adnak a gerincnek, amellett, hogy jól szellőznek. Igazodnak a test vonalához, kitámasztják azt. 

A szakemberek a közepesen kemény vagy a kemény matracokat ajánlják az alváshoz. Így a memóriahabos matracok és a gélmatracok is jónak számítanak. 

A matracot próbáljuk ki, mielőtt megvásároljuk.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok