5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

4 hasznos tipp kezdő kertészeknek a tavaszi vetéshez

Bár már javában benne járunk a tavaszban, az időjárás eddig nem volt túlságosan kegyes hozzánk. Most viszont talán már végre magunk mögött hagyjuk az éjszakai fagyokat, így ha eddig nem mertük még elvetni a különféle zöldség- és virágmagokat, akkor lassan itt az ideje.

Ha kezdőként vágunk bele a kertészkedésbe, és még nincs tapasztalatunk a vetéssel kapcsolatban, akkor érdemes megfogadnunk az alábbi tanácsokat!

Csak megbízható helyről vásároljunk vetőmagot!

Ha elhatároztuk, hogy belevágunk a növénytermesztésbe, akkor először is megfelelő vetőmagokra lesz szükség. Nincs is annál nagyobb csalódás, mint amikor a sok befektetett munka eredményeképp a magok vagy nem hajtanak ki, vagy satnya, beteg növények lesznek csak belőlük. 

Hogy ezt elkerüljük, mindenképp megbízható helyről vásároljuk meg a magokat! Tehát lehetőleg ne a piaci árusoktól, hanem keressünk kertészeti vagy mezőgazdasági üzletet, esetleg valamelyik ismert vetőmag-forgalmazó cég termékeit válasszuk. Felhasználás előtt győződjünk meg róla, hogy a tasakban lévő magok épek, szennyeződésmentesek, és nincs dohos, penészes szaguk. 

Szerezzük be a szükséges segédeszközöket!

Ahhoz, hogy a vetés technikája megfelelő legyen, nem árt, ha beszerzünk néhány egyszerű szerszámot is. Különösképp akkor, ha a magokat először balkonládába tesszük, de a palántát már szeretnénk majd kiültetni a kertbe. 

Mind a talaj előkészítéshez, mind a vetés vagy az átültetés műveletéhez jól fog jönni egy ültetőkanál, illetve egy kis méretű gyomláló- vagy talajlazító villa. Ha fontos az eszközök minősége és időtállósága, akkor válasszuk a Spear & Jackson ültetőszerszámokat, amik az M Tools kertészeti webáruházban kaphatóak. Amennyiben jól választunk, az eszközökkel hosszú éveken át elégedetten dolgozhatunk. 

Készítsük elő az ágyásokat!

Ha már tavaly is volt veteményes kertünk, és az ágyások helyét ősszel rendbe raktuk, akkor most csupán némi átforgatásra, esetleg öntözésre van szükség. 

Ellenben ha most először próbálkozunk a növénytermesztéssel, akkor először is jelöljünk ki egy alkalmas helyet, majd ássuk fel a talajt, ügyelve arra, hogy eltávolítsuk belőle a köveket, gyökérdarabokat, gyomokat és egyéb szennyező anyagokat. Nem árt, ha ellátjuk a területet némi trágyával vagy komposzttal, hogy némi plusz tápanyagot biztosítsunk a növényeknek. Arra is figyeljünk, hogy a növények fényigénye szerint válasszuk meg a helyet.

Mire ügyeljünk a vetés során?

Előre jelöljük ki, hogy a magokat milyen távolságban vetjük majd el, hogy se túl sűrűn, se túl ritkán ne álljanak majd a növények. A sorok közt hagyjunk annyi helyet, ahol kényelmesen tudunk majd közlekedni. 

Növénytől függően az egyes magokat 1-2 cm, másokat pedig 4-6 cm mélyre ajánlott elvetni. Mindig alaposan takarjuk be, hogy minden irányból talaj fedje. Öntözzünk rendszeresen, és pár hét elteltével már látni fogjuk a kibukkanó palántákat.

 

Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
További anyagok