15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Milyen a jó hűtőszekrény?

A számos háztartási eszköz közül, ami az otthonunkban található, a hűtőszekrényt használjuk leggyakrabban. Ezek a készülékek folyamatosan biztosítják ételeink frissességét, hiszen éjjel-nappal hűtenek. Ezért is nagyon fontos, hogy olyan hűtőnk legyen, ami minden igényünknek megfelel. Legyen benne elég hely, működjön hibátlanul, ne legyen hangos, és ne fogyasszon túl sok áramot.

Ha elegendő figyelmet szentelünk a termékek leírásának, akkor jó eséllyel elégedettek leszünk vásárlás után. 

Tökéletesen illik a helyére

Először is el kell döntenünk, hogy szabadon álló vagy beépíthető hűtőt szeretnék-e vásárolni. Ha a beépíthető mellett döntünk, akkor ügyelnünk kell a megfelelő szellőzésre és természetesen a méretekre. Kínos, amikor a készülék nem fér el a konyhabútorban erre a célra kialakított helyen. 

Ne csak a hűtő külsejével törődjünk, nézzünk utána a belső űrtartalomnak is. Előfordulhat ugyanis, hogy egy nagyobb készülék belső méretei kisebbek, mint várnánk. Nem érdemes túl nagy, akár duplaajtós hűtőszekrényt vásárolni, ha nem használjuk ki. 

Ezért fontos az energiabesorolás

A 2010-es évek elején az Európai Unió kötelezővé tette a háztartási gépek energiaosztályokba való besorolását. Ezzel az volt a cél, hogy minél környezetbarátabb és energiatakarékosabb készülékek kerüljenek forgalomba. A+++-tól D osztályig találhattuk meg a jelzéseket a hűtőkön, mosó- és mosogatógépeken vagy épp a tévénken. 

Sokak számára elsődleges szempont, hogy minél energiatakarékosabb készüléket vásároljanak. Ezzek óvják a Földet és a saját pénztárcájukat is, hiszen alacsonyabbak lesznek a közüzemi számlák.

Az energiabesorolás változásai

2021 márciusától az energiabesorolás osztályai megváltoznak. A-tól G jelölésig kaphatnak besorolást az egyes elektronikai cikkek. A kategorizálás szabályai jóval szigorúbbak lettek. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a régi A+++-os gépek egyike sem került a jelenlegi A kategóriába. 

Az utolsó, G kategóriába tartozó berendezések nem kerülhetnek forgalomba, mert környezetszennyezőek és pazarlóak. Az Unió célja az, hogy az évtized közepére már F kategóriás háztartási berendezések se legyenek kereskedelmi forgalomban.

Csendes társ a konyhában

Az új energiabesorolási osztályok új címkéken lesznek olvashatóak. Azonban nem csak az energiafelhasználás kategóriáit reformálta meg az Európai Unió. Az eddigi dB-ben meghatározott zajszint helyett itt is osztályokat alkottak. Különösen a mosogatógépek és a hűtőszekrények esetében fontos a zajszint mértéke. Ezeknek a készülékeknek a hangja ugyanis sokszor behallatszik a lakás több helyiségébe is. 

Ennek oka a manapság divatos egyterű építkezés. Nagyon zavaró, ha a nappali szobában beszélgetőknek a hűtő zúgását vagy a mosogatógép susogását kell hallgatniuk. Épp ezért érdemes átnézni az informatív energiacímkéket a háztartási gépeken. Ha ezt vásárlás előtt megtesszük, nem ér minket csalódás.

 

Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
További anyagok