17 °C, Budapest
17 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.25. szombat, Irén
filter.hu filter.hu

Kívülről vagy belülről szigeteljünk?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy külső vagy belső szigeteléssel érhet-e el nagyobb energiamegtakarítást, ha már megszületett a döntés a szigetelés szükségessége mellett.

Mi mindent mérlegelünk ilyenkor?

Egyre többször érzi azt, hogy téli időszakban a fűtésszámla irreálisan magas? Esetleg azon veszi észre magát, hogy egyre többet olvasgat a témában? A következő probléma, amivel szembesülünk, miután döntöttünk, hogy legyen, de melyik szigetelést válasszam? Külső vagy belső szigeteléssel kezdjem? Ebben az esetben is vannak előnyök és hátrányok, amit mielőtt belekezdünk, fontos tisztáznunk!

A belső hőszigetelés hátrányai - a páralecsapódás

A belső szigetelés kétségkívül olcsóbb, mint a külső, de nem biztos, hogy a később bekövetkező károk tekintetében a legkifizetődőbb. Ennél a megoldásnál a fal és a belső tér kapcsolata megszakad. Fűtési szezonban a hideg felület miatt a pára könnyen lecsapódik. A többi belső térelhatároló falazat és födém védelme nélkül további hőhíd képződik, és a folyamatos pára miatt előbb-utóbb megjelenik a penész. A penészgomba pedig jó melegágyává válhat a különböző légúti megbetegedéseknek. Érdemes tehát meggondolni a födém és a többi belső térelhatároló falazat védelmét is.

Amikor többet veszítünk, mint nyerünk

Bár belülről szigeteljük a falat, ám a külső szigetelés hiánya miatt nagyobb lesz a falazat hőingadozása. A nem kiegyensúlyozott hőmozgás túl nagy alkalmazkodást igényel a ház szerkezetétől, ezért tartós fagy esetén fagyáskár keletkezhet a falakban.

Belső szigetelésnél kevésbé hasznosul a téli napos időszak nyújtotta energia. A belső szigetelésű fal ugyanis nem tudja úgy tárolni a hőt, mint egy jó, külső szigeteléssel rendelkező fal.

Mivel a falazat hőtároló befogadóképessége csökken a belső szigeteléssel, így a télen fűt, nyáron hűt elve nem tud megvalósulni. Jó eséllyel fogunk télen fázni, nyáron pedig megpróbáljuk elviselni az elviselhetetlent.

Tűzveszélyes és biztonságos hőszigetelők

Vannak hőszigetelő anyagok, amelyek előnye, hogy nem éghetőek. Ilyen például a kőzetgyapot. Míg más, tűzveszélyes hőszigetelőket csak körültekintően alkalmazhatunk, főleg, ha elektromos és/vagy gázvezetékek kerülnek mögé beszerelésre. Emiatt ezek az anyagok főként külső hőszigetelésre alkalmasak. 

Kiknek ajánlott mégis a belső szigetelés?

Vannak esetek, amikor mondjuk nem engedélyezett külső szigetelés felhelyezése. Ez műemlékvédelem alatt álló házaknál fordulhat például elő.

Egyik előnye még talán, ami miatt vannak, akik mégis emellett döntenek, hogy nem kell beállványozni az egész házat. Pénztárcához szabva helyiségről helyiségre haladhatnak a munkával.

Mindenesetre továbbgondolva a problémákat, vannak olyan anyagok, amiket belső szigetelésre fejlesztettek ki. A gyártó előírásainak megfelelő módon felhasználva és beépítve egyszerre teljesülhet a fal légzése és a kis mértékű hőhídképződés.

 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok