15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Hold a cső végén | Május 15. a csillagászat napja | Júliusi-augusztusi gyerektábor-ajánló

Tudtad, hogy létezik a csillagászatnak dedikált időszaka? Ma már majdnem minden napra jut egy ünnep, a csillagászatról ráadásul egy év alatt kétszer is megemlékezünk: egyszer tavasszal, mivel a jeles nap egy április és május közepe közötti szombatra esik (mozgóünnepről lévén szó, amely a holdfázishoz igazodik), aztán pedig ősszel, szeptemberben-októberben.

Idén, azaz 2021-ben május 15. és október 9. lesz a két dátum. Ennek apropóján amerikai kezdeményezésre arra sarkallták még 1973-ban az amatőr csillagászokat, hogy helyezzék el távcsöveiket forgalmasabb helyszíneken, és mutassák meg az égboltot a járókelőknek.

Tudod, hol lehet még csillagokat vizsgálni? 

A PEOPLE TEAM 7–17 éveseknek szóló táborfesztiválján. Profi távcsövekre és csillagászra is számíthatsz, aki úgy magyaráz, hogy ezentúl nem fogod összekeverni a Holdat a Nagy Medvével. Carl Sagan mondta egyszer, hogy „a csillagászat alázatra nevelő, jellemépítő tapasztalat”. A PT zöld táborában (klikk ide a részletekért) megtapasztalhatod ezt. Gyere, és kémleld velünk az eget! Vagy akár egyedül is, éjszakába nyúlóan – senki sem szól rád, ha jólesik éjfélkor a csillagokat pásztáznod, amikor másoknak már rég fellőtték a pizsit. 

Itt és ekkor 

Ezúttal is Kecskeméten rendezik meg a PT új generációs táborait a következő három turnusban: július 25–31., augusztus 1–7., augusztus 8–14. Nézd meg a naptáradat, hogy melyik időszak lenne a megfelelő neked, és ha szüleid beleegyeznek, látogass el valamelyikre vagy akár mindegyikre. Ottalvós és bejárós verzió közül is választhatsz, az ár ennek megfelelően alakul, de ha hozol magaddal veled egykorú, 18 év alatti srácokat, akkor mindannyian kedvezményt kaptok. 

Ettől a szemek is felcsillannak 

Nem baj, ha a barátaidnak teljesen más az érdeklődési körük, mivel a PT tíz csomagajánlattal és harmincnál is több témával készül – ha te a zöld táborba mész, ők még mindig választhatják azt, hogy napközben drónt építenek, fotóznak, programoznak, főznek, színészkednek, sportolnak vagy angolul tanulnak, a délutáni szabad programok alatt pedig együtt tölthetitek az időt. Kattints ide a jelentkezési lapért, emide pedig a témacsomagok megtekintéséért.

Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
További anyagok