15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Gázfűtés korszerűsítés pályázati pénzből?

A gázfűtés korszerűsítés sosem volt olcsó, manapság az elsősorban a kivándorlás miatti általános szakemberhiány még feljebb vitte az árakat, míg a mostani otthonfelújítási támogatás láz során még nehezebb szakembert találni. És mi ilyen drága a korszerűsítésben?

Kezdjük a kondenzációs kazánnal, amit meg kell venni újonnan, egy gáztervet kell készíteni, az újabb rendszerekhez kötelező a kéménybélelés, és ezek egyike sem aprópénz… 

Mik a gázfűtés korszerűsítés lehetőségei és problémái? 

A régebbi, elavult nyílt égésterű kazánok sokáig bírják a strapát, de amikor megadják magukat, cserélni nem lehet őket: egyrészt nem forgalmazzák őket, másrészt szabálytalan lenne őket beszerelni. És ha azt hisszük, hogy mondjuk egy millió forint befektetéssel (és ekkor még egy olcsó kazánt vettünk) jövő héten üzemelhet a kazánunk, rossz hírünk van: az adminisztráció akár két hónapig (!) is elhúzódhat. 

Néhány szó a gázfűtésről 

Ha van még egy éppen működő lapradiátorunk, amelyik már eléggé csöpög, akkor minimum cserére van szükség. Emellett érdemes elgondolkodni a radiátorok bővítésén is, célszerűbb egy felületfűtésre átállni: fal vagy padló fűtés, hiszen ezekkel érhetők el a legjobb hatásfokok. Ezt viszont egybe kell kötni egy burkolással és festéssel: ha pedig éppen jó állapotú parkettáról, csempéről, stb. van szó, akkor ennek a szétszedése és az újrarakása is az egyébként is magas számlát még jobban megdobja. Nem is beszélve arról, hogy ez már egy igazi nagy felújítás, több hetes munkával (persze miután megbízható szakembereket találtunk, amely szintén akár hónapokat is igénybe vehet). 

Az üzemeltetés költségei 

Gázzal fűteni olcsó: ez az általános hozzáállás. És valóban, egy kiépített, jól működő gázzal működő rendszerben ez igaz. Igaz ez egy 10 éves, gyengén funkcionálóval is? Hát, valamelyest még mindig így lehet. De ha hozzátesszük az összes költséget: kiépítés, karbantartás, felújítás, stb. a havi gázszámla lehet, hogy duplázódik vagy többszörösére áll át. 

Arról nem is beszélve, hogy attól, hogy Magyarországon 2021-ben olcsó a gáz, nincs garancia arra, hogy ez így is lesz 5 vagy 10 év múlva. 

Természetesen nem érdemes rögtön „eldobni” a jól működő gázrendszerünket, de ha komolyabb felújításon gondolkodunk, lehet, hogy egy alternatív megoldás hatékonyabb, egyszerűbb és hosszú távon olcsóbb is. 

Jó a gáz? 

Említettük azt, hogy olcsó. Egyes helyeken a gáz jobb lehet, mint az elektromosság: amikor egy nem jól szigetelt, „közepes állapotú” lakást kell felfűteni, egy régebbi gáz rendszer (ha nem is olcsón, sőt!), de jobban meg tudja oldani a fűtést, mint sok elektromos fűtés, ez igaz. 

Azonban, amikor összehasonlítjuk a gázt az elektromossággal, a gáz oldalán a (jelenlegi) áron kívül nemigen találunk más érvet. A gáz elavult, nem megújuló, fosszilis energiahordozó, ami ráadásul több szempontból is veszélyes (robbanásveszély, fulladásveszély), sajnos minden évben többen életüket vesztik Magyarországon is a gázfűtések hibáiból kifolyólag.