19 °C, Budapest
19 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Szombat
26°
2022.08.17. szerda, Jácint
filter.hu filter.hu

Új lehetőséget teremt az inteligens edge a technológiai és kommunikációs vállalatok számára

A TMT iparág jövőjével foglalkozó tanulmányt mutatott be a Deloitte, amely szerint a peremhálózati megoldások következő szintje, az intelligens „változat” új lehetőséget teremt a technológiai és kommunikációs vállalatok számára. De mi is az az intelligens edge? Miért lehet fontos a jövőben? És mely szektorok használhatják ki már 2021-ben is a rendszerek előnyeit?

Az intelligens peremhálózat egy olyan technológiai megoldás, amely a mesterséges intelligencia, azaz az AI, és a hatékony feldolgozási teljesítmény kombinációját az adatokat használó és/vagy generáló eszközök közelébe hozza. Pontosan ezen tulajdonságai okán gyorsabb, olcsóbb és ami nagyon fontos, biztonságosabb adatelemzési lehetőségeket kínál az olyan „mindennapi” felhasználási területeknél, mint az IoT, az önvezető járművek vagy akár a virtuális valóság. Persze mindez a jövő zenéje, nem úgy mint a Melbet. Napjainkban a bővülést az hozhatja, hogy a telekommunikációs cégek 5G hálózatokhoz telepítenek intelligens edge megoldásokat, a felhőszolgáltatók pedig optimalizálják infrastruktúrájukat és szolgáltatás-kínálatukat.

Miért lehet fontos az intelligens edge a jövőben?

Deloitte tanulmánya azt írja, hogy a vállalkozások 70%-a folytat majd valamilyen adatfeldolgozást intelligens peremhálózaton 2023-ra. Az intelligens peremhálózat valóban fontos lehetőségeket kínál olyan területeken, mint a költségcsökkentés (hatékonyabb sávszélesség-használást és nagyobb hálózati átláthatóságot nyújt); a nagyobb ellenállóképesség (a gyenge jellel és megbízhatatlan csatlakozással szemben ellenállóképességet ad, mivel alacsonyabb a nagy kiterjedésű hálózatoktól való függősége; a control (nagyobb kontrolt és ellenőrzést nyújt az adatkezeléshez); a gyorsaság (gyors válaszidőt tesz lehetővé, kiszolgálva az alacsony késleltetési igényt); az autonómia (nagyobb automatizálási lehetőséget és autonómiát ad). Összegezve tehát az intelligens edge nagyobb átláthatóságot kínál az operációban, de támogatja a gyorsabb adatelemzést és a valós idejű reagálást is, továbbá jobb automatizálást és dinamikusabb megoldásokat tesz lehetővé.

Persze a rendszerek megvalósításának kihívásai az iparági szakemberek előtt állnak: kiépítésük, hatékony megvalósításuk több szolgáltató közötti szoros koordinációt, együttműködést igényel – mondják a TMT iparágak szakértői. A szabványok, a best practicek tehát kialakulóban vannak.

A technológiai és távközlési szektornak kedvez leginkább

2021-ben a rendszerek előnyeit a technológiai és távközlési szektor használhatja ki leginkább, míg a következő években már szélesebb körben, akár kisebb cégek és más iparágak számára is könnyebben elérhető megoldás lesz, ha pedig még távolabbra tekintünk, előnyös lehet minden olyan vállalkozás számára, amely infrastruktúrát, hálózatokat, felhőt, adatközpontokat vagy összekapcsolt végpontokat kezel. Lehetővé tesz például olyan vállalati felhasználásokat is, amelyek nagy mennyiségű adatok biztonságos összesítését, elemzését igénylik működésük, ügyfélkiszolgálásuk során. De támogathatja olyan fogyasztói igények kiszolgálását is, ahol a nagyon alacsony késleltetés megengedhető, például a felhőalapú játékok vagy virtuális valóságot (Virtual Reality, azaz a VR) használó megoldások.