13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mellplasztika? Legyen!

Kétségkívül napjainkban az egyik legközkedveltebb plasztikai beavatkozás a mellplasztika. Ez egy gyűjtőfogalom, hiszen több műtéti beavatkozás is idetartozik, méghozzá a mellfelvarrás, a mellnagyobbítás, a mellkisebbítés, az alaki deformáltság korrigálása, vagy éppenséggel a mellbimbón végzett operáció.

Ahogy halad a kor, ennek megfelelően fejlődik az orvostudomány is. A ’60-as években még szilikongéllel töltötték meg az implantátumokat, de napjainkban már nagy népszerűségnek örvend a kettős lumenű implantátum. Mit is jelent ez valójában? Belső szilikon és külső fiziológiás sóoldat. Ennek oka egészen egyszerű, hiszen idővel a környező szöveti reakciók, illetve a későbbiekben elégedetlen forma miatt az implantátum egyfajta cserére szorul.

Ezen felül sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy a mellplasztikát követően kivitelezhetetlen a szoptatás, illetve megnehezíti a teherbeesés esélyeit. Szerencsére, ez nem igaz. Tehát, ha eddig ezek miatt a kifogások miatt nem adtuk a fejünket erre a beavatkozásra, akkor legyen megnyugtató a tény, hogy ez mind csak álhír.

Hogyan is kell elképzelni a műtéti előkészületeket?

Mindenféleképpen kérnünk kell a mellplasztikai beavatkozást elvégző sebésztől egy személyes találkozót, ahol egy egyszerű vizsgálatot követően megtárgyaljuk a várható és a reális végkifejletet. A továbbiakban elengedhetetlen az, hogy a megfelelő érzéstelenítési módot kiválasszuk. Ennek értelmében pedig néhány vizsgálat következik (pl. EKG, labor, vérvétel). Ahogy kiválasztjuk a számunkra megfelelő implantátumot, egy újabb konzultáció következik a műtét időpontját illetően, mely javarészt az egynapos sebészetek közé sorolható. Az esetlegesen felmerülő problémák megoldásáról is tájékoztatást kell kérnünk a kiválasztott sebésztől azért, hogy ne érjen bennünket meglepetés.

Hogyan fog kinézni maga a műtét?

Két alternatíva között választhatunk: helyi vagy általános érzéstelenítés. Az orvos egy néhány cm-es bemetszést fog elvégezni elsőként a mell alsó íve mentén, vagy a mellbimbó körül. Nagyrészt az emlő szövete és a mellizom közé helyezi be a sebész az implantátumot. Ez természetesen függ az általunk kiválasztott implantátum fajtájától is. Ezt követően egy kis műanyag csövet helyeznek el az operált területre azért, hogy a műtét által keletkezett szövetnedvet elvezesse. Ezt túlnyomó többségben egy napig van fent, az eltávolítás enyhe fájdalommal jár. Tulajdonképpen a konkrét műtéti beavatkozásról ennyit érdemes tudnunk.
Nyilván felmerül a kérdés, hogy mi lesz a varratokkal? Nem kell aggódni emiatt, hiszen a sebészek esztétikai varrattal dolgoznak, melyek idővel alig észrevehetővé válnak.

Mi a teendőnk a mellplasztikai beavatkozást követően? Mire figyeljünk oda?

Az érzéstelenítés technikájától függ, hogy a mellplasztikai műtét utáni 2-3 órában már hazamehetünk-e, vagy csak egy nap után. Mint általában a legtöbb operációt követően kerülni kell a fizikai aktivitást az első 7 napban, illetve fontos, hogy a melleket jól tartó alsóneműt hordjunk. Ezután majd nagyjából 2 hónapon át sportmelltartót ajánlatos viselnünk. 15-20 napon belül a kezdeti feszülő érzés csökkenni fog, majd teljesen megszűnik. A varratszedésre a műtét napjától számított 2 hét múlva fog sor kerülni. Természetesen a műtétet követően lehetőségünk lesz a folyamatos kapcsolattartásra az orvosunkkal, ha esetleges kérdések, vagy problémák merülnének fel.

A szövődményekről

Szerencsére nem sűrűn lépnek fel szövődmények a műtétet követően, de nem árt, ha tisztában vagyunk ezekkel. Felléphet a szövetnedv kóros felszaporodása, vérömleny, vérzés, gyulladás, a környező idegek sérülése, a bőr elhalása, súlyosabb esetben a trombózis.

Egyrészt éppen ezeknek a kiszűrése és felismerése miatt vannak különféle kontrollok, melyeken részt kell vennünk a műtétet követően is. Minél előbb kiszűrik ezeket az esetleges problémákat, annál gyorsabban elkezdődhet a gyógyítás, ami elengedhetetlen a szervezet számára. Ezen felül az is egyfajta szövődménynek minősül, amennyiben heggel, vagy keloiddal (hegszövet abnormális túlburjánzása) gyógyul a műtéti metszés.

Előfordulhatnak későbbi komplikációk, mint például az implantátum miatti hegesedés. Ebben az esetben a környező kötőszövet egyfajta heget képez az implantátum körül, mert ez idegen anyagnak számít. Ennek okán a mell kemény tapintású és fájdalmas is lehet. Nagyrészt az operációt követő pár hónapban, ritkább esetekben évek múlva is kialakulhat ez a szövődmény. Ennek megoldása egy új operáció, melynek során a sebész eltávolítja az idegen anyagot, illetve az azt körülvevő heges szövetet. Idővel persze az emlő korrigálására is sor kerül.

Természetesen ez egy hatalmas döntés az életünkben, de amennyiben a kellő ismeretek és információk rendelkezésünkre állnak, sokkal könnyebb lesz mérlegelnünk.

Kiadó: Entercom Kft